Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Kommunalval den 26 oktober 200…

Nyhetsartikel

Kommunalval den 26 oktober 2008

Kommunens fullmäktige bestämmer om din välfärd

Kommunalval den 26 oktober 2008. Förhandsröstning 15-21 oktober 2008.

I Finland är det kommunen som ansvarar för invånarnas basservice. Hur din vardag fungerar är därför beroende av vem det är som bestämmer. I kommunalvalet den 26 oktober kan du påverka vilka som väljs in i fullmäktige och som får den högsta beslutsmakten i kommuner och städer.

De som sitter i fullmäktige besluter hur mycket skatt kommuninvånarna betalar och hur skattemedlem används. De besluter hurudan kommun du bor i.

Lättast påverkar du genom att rösta. Välj en kandidat som driver frågor som är viktiga för dig.

Servicen A och O

En fungerande kommunal service är en del av finländarnas socialskydd. Tjänsterna skall vara smidiga och lättillgängliga.

  • Bashälsovård och tandvård måste fungera väl.
  • För barnfamiljerna är det livsviktigt att rådgivningen, dagvården och skolorna är trygga och bra.
  • Åldringarna behöver bättre tjänster och kvalitetskriterier måste skapas.
  • Ett mångsidigt kultur- och idrottsutbud i kommunerna är viktigt för att invånarna skall må bra, liksom också det förebyggande socialarbetet.

Kommunala tjänster skall också framdeles finansieras med främst skattemedel. Avgifterna bör hållas rimliga, för att alla skall ha möjlighet att utnyttja tjänsterna. Låginkomsttagare skall fortsättningsvis kunna befrias från serviceavgifter.

Kommunalval den 26 oktober 2008. Förhandsröstning 15-21 oktober 2008.

Heltidsjobb, inte snuttar

Kommunerna är en betydande arbetsgivare. Var femte löntagare arbetar i en kommun eller samkommun. Det är bekymrande att kommunerna är landets största snuttarbetsgivare: nästan var fjärde arbetstagare är visstidsanställd.

Kommunerna måste ta seriöst på utmaningen att minska snuttjobben, för konkurrensen om kunniga arbetstagare är hård. Om man inte lyckas anställa folk på arbetsplatserna i kommunerna påverkar det också din vardag.

Större kommunhelheter kan öka möjligheterna att organisera arbetet på ett vettigt sätt. De stora kommunerna kan t.ex. grunda vikariebanker eller motsvarande, för att ändra snubbjobben till permanenta heltidsjobb.

Boende till ett rimligt pris

Bristen på bostäder till rimliga priser gör det ofta svårt att ta emot ett jobb. Kommunerna måste se till att också låginkomsttagare och barnfamiljer har tillgång till bostäder som de kan betala för. I kommunerna bör man planera mera tomtmark också för hyresbostäder.

Byggande, trafikarrangemang och energiförsörjning skall planeras så, att livsmiljön bevaras ren också för kommande generationer.

Ansvarsfull ekonomi

En bra kommun skapar förutsättningar också för sysselsättande företagsverksamhet och nya investeringar. Det är viktigt att ekonomin sköts så, att man beaktar kommande behov. Kommunerna bör driva en aktiv näringspolitik och förbättra sysselsättningen inom sitt område. De bör också göra det lättare för svårsysselsatta personer att komma in på arbetsmarknaden.

Kommunernas inkomstbas bör garanteras väl, så undviker man överraskande kommunalskattehöjningar eller försämrad service. Också i framtiden utgör den åldrande befolkningen en allt större utmaning för den kommunala servicen.

Rösta, så mår du bättre!

Kommunalval den 26 oktober 2008. Förhandsröstning 15-21 oktober 2008.