Det bästa sättet att uppnå lönejämställdhet är att lagstifta om insyn i lönerna på arbetsplatserna
FFC hade hoppats att frågan om större lönetransparens skulle ha gått framåt redan under den här regeringsperioden.
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko kommer att tillsätta en arbetsgrupp som på trepartsbasis ska diskutera lagändringar för att öka lönetransparensen. Finland största löntagarorganisation FFC välkomnar beslutet, men anser att det är synd att arbetsgruppens förslag kommer att vara tillgängliga först i samband med vårens regeringsförhandlingar.
– En så här viktig helhet borde man inte överlåta åt nästa regering, konstaterar Ismo Kokko som är expert på anställningsvillkor på fackcentralen FFC.
– Vid regeringsförhandlingarna börjar arbetet med att främja lönejämställdhet och lönetransparens igen en gång från noll, säger Kokko och påpekar att det finns en risk för att lösningarna på det här problemet får samla damm medan regeringen ägnar sig åt någon annan fråga.
Jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara överlämnade idag tisdag sin utredning om ökad lönetransparens till Saarikko, som är den minister som ansvarar för jämställdhetsfrågor.
– Det är bra att man äntligen säger rakt ut hur viktigt det är med lönetransparens. Om man inte känner till lönerna på arbetsplatsen, kan man inte heller upptäcka ogrundade löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Ismo Kokko.
Trots likalönsprogram och önskemål om större öppenhet, så består löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Kvinnans euro är för tillfället ungefär 84 cent.
– Bäst skulle det vara om hela personalens löner var transparenta på arbetsplatserna. Det krävs ändå en stor förändring i kulturen på arbetsplatserna innan man kan gå in för en sådan öppenhet. För att nå målsättningen krävs att vi lagstiftar om lönetransparens.