Byggare efterlyser mer demokrati
Kvinnor och unga var välrepresenterade bland ombuden på Byggnadsförbundets kongress. Det är uppenbart att förbundets starka ungdomsarbete ger resultat. Kvinnorna skulle ändå ha velat ha bättre representation i styrelsen.
Ombuden på Byggnadsförbundets kongress, som hölls i slutet av maj, efterlyste större genomskinlighet i förbundsstyrelsen och ett mer demokratiskt beslutsfattande.
Ett exempel på det var att ombuden ville rösta om vem som ska leda förbundet den kommande kongressperioden, trots att det på förhand stod klart att sittande ordförande Matti Harjuniemi skulle bli omvald. I omröstningen fick han 189 röster medan motkandidaten Jari Jääskeläinen fick 25 röster.
Ombudet Johanna Elonen beklagade sig över att männen körde över kvinnorna i styrelsevalet – endast två av 22 styrelseledamöter är kvinnor.
− Man måste få ett slut på kabinettspolitiken. Nu bygger vi förbundets framtid, påpekade hon.
Lasse Kosonen var glad över att så många nya kongressombud hade blivit valda. Också han ville öka demokratin i beslutsfattandet. Esko Huhtala påpekade å sin sida att kongressen är det forum där man kan påverka.
Sirpa Ek konstaterade att fackföreningsrörelsen har ett rykte som negativ, gammaldags och samhällsförstörande.
− Fackföreningsrörelsen förvittrar om den biter sig fast i det förgångna. Många medlemmar upplever att besluten fattas långt borta. Vi behöver mer verksamhet på arbetsplatserna och fler projekt med låg tröskel som inte kräver att man förbinder sig i flera år, påminde Sirpa Ek.
I samband med kongressen presenterade Byggnadsförbundet mobilapplikationen RaksApp som ska underlätta byggarbetarnas arbetstidsbokföring. Dessutom kan man använda appen för att räkna ut sin medlemsavgift eller kolla kollektivavtalet. Den kostnadsfria finskspråkiga appen går att få till de vanligaste plattformarna.
Bättre motpol till EK
Många ombud önskade att Byggnadsförbundet ska förhålla sig positivt till processen med att grunda en ny facklig centralorganisation. Esko Huhtala hoppades att den nya centralorganisationen blir en stark motpol till Finlands näringsliv EK och dess försämringsförslag.
Flera andra ombud ansåg att den nya centralorganisationen behövs, men påpekade samtidigt att den inte får hota förbundens självbestämmande. Pentti Nurminen påpekade att förbunden också i fortsättningen måste få besluta om kollektivavtal och eventuella strejker.
Mika Päivelin ansåg att det är utmärkt att Byggnadsförbundet är med i projektet, men han sade sig vara orolig över hur det går med den regionala verksamheten.
− Jag tycker att en regional intressebevakning behövs.
Aino Pietarinen och Jonny Smeds