Arbetsmarknadsparterna redo att delta i trepartsförverkligandet av regeringsprogrammet
Arbetsmarknadens centralorganisationer har idag träffat statsminister Matti Vanhanen och finansminister Jyrki Katainen. Vid sammankomsten överlämnade organisationerna följande förslag till regeringen.
Arbetsmarknadens centralorganisationers förslag till regeringen
Arbetsmarknadsparterna är redo att delta i beredningen och förverkligandets av de målsättningar som finns inskrivna i regeringsprogrammet. Vi föreslår att regeringen i detta skede börja förverkliga regeringsprogrammet i samarbete med arbetsmarknadsparterna enligt följande:
Regeringen avlåter utan dröjsmål till riksdagen följande lagförslag som bygger på enhälliga förslag, utarbetade på trepartsbasis: visstidsanställningar, ett system med en arbetstidsbank och alterneringsledighet som permanent modell, så fort finansieringsmodellen är klar. Vidare fortsätter regeringen att förverkliga likalönsprogrammet, arbetslivets politikprogram och andra utvecklingsprogram i samarbete med arbetsmarknadsparterna. Regeringen inleder de tilläggsutredningar om visstidsanställningar som en enhällig kommitté har rekommenderat, och fortsätter enligt uppdrag kommittéutredningen på trepartsbasis om hyrd arbetskraft.
Regeringen inleder så fort som möjligt trepartsberedningen av de åtgärder som skall leda till att sysselsättningen förbättras och arbetsmarknaden och utbildningssystemet fungerar bättre och till att tillgången och efterfrågan på arbetskraft motsvarar varandra bättre, dvs. att det s.k. matchningsproblemet kan lösas. De åtgärder som krävs i denna helhet har behandlats i detalj i det föreslag som arbetsmarknadsparterna har presenterat och som den 11 april 2007 överlämnades till regeringsförhandlarna. Arbetsmarknadsparterna föreslår att en särskild uppföljningsgrupp med representanter för regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna tillsätts, för att följa med de olika förvaltningsgrenarnas beredning av den helhet som syftar till bättre balans i tillgången och efterfrågan på arbetskraft.
För reformen av social-, arbetslöshets- och omställningsskyddet och sysselsättningsåtgärderna tillsätter regeringen en kommitté med särskilda underkommittéer för var och en av de olika delarna. Reformens syfte är att förenhetliga den splittrade förvaltningen, finansieringen, förmånerna och utbildningsutbudet. I själva arbetet utnyttjas de utredningar om behovet av en reform av vuxenutbildningen som lades fram för rådet för arbets- och utbildningsfrågor åren 2006 och 2007. Regeringen ansvarar för att tillsätta en ledningsgrupp på trepartsbasis (under statsrådets kansli/undervisningsministeriet) som styr och koordinerar reformarbetet och ger ledningsgruppen ett tillräckligt antal treparts underkommittéer för specialfrågor. Bland de mest brådskande frågorna finns beredningen av de förvaltningsmässiga besluten gällande vuxenutbildningen. Till dem hör det nya arbets- och näringslivsministeriets organisation och TE-centralernas, länsstyrelsernas och landskapens roll när det gäller den yrkesinriktade vuxenutbildningen.
Utöver de frågor som enligt regeringsprogrammet skall beredas på trepartsbasis föreslår arbetsmarknadsorganisationerna att regeringen tillsätter en trepartskommitté, som utreder behovet att förnya lagen om personalfonder och ställer eventuella förslag i saken.
Enligt regeringsprogrammet stöder regeringen löneuppgörelser som bevarar priskonkurrenskraften. Dessa bereds på förbundsnivå som ett led i de olika branschernas kollektivavtalsuppgörelser. Arbetsmarknadsparterna anser det viktigt att de olika branschernas respektive avtal och de löneuppgörelser de innehåller stöder reallöneutvecklingen, priskonkurrenskraften, tillväxten och sysselsättningen. Arbetsmarknadsorganisationerna förväntar sig att regeringens beslut om inkomstbeskattningen för sin del bidrar till förbättrad tillväxt, sysselsättning och köpkraft.