Pääluottamusmies ideoi keinoja kitkeä harmaata taloutta – ”Vastuullisen tekemisen pitää olla muutakin kuin pelkkää juhlapuhetta”

Pääluottamusmies Jussi Sakari korostaa, että työnantajien ja luottamushenkilöiden pitää toimia tiiviissä yhteistyössä rakennusalan väärinkäytösten suitsimiseksi. Vilungintekijöitä on aina oltava askeleen edellä.
17.04. 14:00
SAK
Jos rakennusalalle annetaan syntyä harmaat työmarkkinat, ei meistä kenenkään kannata kohta olla alalla, Jussi Sakari sanoo. Kuva Patrik Lindström..

Viestinvälittäjä, asioiden esille nostaja, epäkohtiin puuttuja. Näin tiivistää Jussi Sakari roolinsa Rakennusliiton pääluottamusmiehenä.

Rakennusalalla ratkottavia ongelmia on viime aikoina piisannut. Työllisyys sakkaa, työmarkkinat ovat myllerryksessä, eivätkä talousnäkymät vaikuta hyviltä.

Oma lukunsa on rakennusalalle pesiytynyt harmaa talous, jonka torjumiseen Sakari on paneutunut erityisellä tarmolla.

– Kaikkien yritysten pitäisi olla tässä mukana, ettei epäreilua kilpailuetua saisi jokin sellainen firma, joka ei ole kiinnostunut näistä asioista. Jos alalle annetaan syntyä harmaat työmarkkinat, ei meistä kenenkään kannata kohta olla alalla.

YIT:ssä johto suhtautuu pelisääntöjen noudattamiseen vakavasti. Sakari tekee työnantajan kanssa jatkuvaa yhteistyötä, jotta jo syntyneistä ongelmista päästäisiin eroon ja nurkan takana vaanivia saataisiin ehkäistyä ennalta.

– Harmaa talous on niin laaja ilmiö, että sen kitkemiseen pitää olla monia keinoja, ja niitä pitää keksiä jatkuvasti uusia. Rakentamisen todella huono suhdanne myös valitettavasti houkuttaa asiallisiakin yrityksiä ottamaan työmaalle halvimmat tekijät.

Luvat kuntoon ja valvontaa

Yksi tehokkaimmiksi osoittautuneista keinoista on se, että kolmansista maista tulevat työntekijät voivat saada työluvan vain, mikäli heillä on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa.

– YIT oli pelinavaaja tässä, ja nyt isot rakennusliikkeet ovat lähteneet tähän mukaan.

Toiseksi tärkeäksi konstiksi Jussi Sakari nostaa työnantajan kanssa toteutettavan yrityksen sisäisen valvonnan, joka käytännössä tarkoittaa työmaakäynneillä tehtäviä haastatteluja ja anonyymejä kyselyjä.

YIT on Sakarin mukaan ollut edelläkävijä myös suhtautumisessa kevytyrittäjyyteen. Rakennusliike kielsi kevytyrittäjien käytön jo ennen kuin Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus sopivat työehtosopimusneuvotteluissa, että kevytyrittäjien käytöstä luovutaan väärinkäytösten estämiseksi.

– Meillä on selkeä linja: kevytyrittäjä ei käy suoraan sopimuskumppanina eikä ketjutettuna.
Vääryyksien oikaiseminen motivoi

Jussi Sakari toimii Rakennusliiton pääluottamusmiehenä jo kolmatta kauttaan. Hänellä on kokemusta myös alueyksikön luottamustehtävistä sekä työsuojeluvaltuutetun pestistä.

Vaativassa tehtävässään Sakaria motivoi mahdollisuus putsata rakennusalaa koijareista.

– Saan virtaa tunteesta, että minulla on työnantajan tuki tälle hommalle. On myös palkitsevaa, että kun jotain löytyy ja asiat saadaan korjattua, se luo työmahdollisuuksia meidän omalle porukalle.

Molemminpuolinen luottamus työnantajan kanssa on Jussi Sakarin mielestä ehdottoman tärkeää.

– Voi avoimemmin puhua ongelmista, kun tietää, että jos puutteita on, ne vaaditaan korjattavaksi. Sitähän se viime kädessä vaatii: vastuullisen tekemisen pitää olla muutakin kuin pelkkää juhlapuhetta.

Kuka?

  • Nimi: Jussi Sakari
  • Tehtävä: Pääluottamusmies
  • Liitto: Rakennusliitto
  • Työpaikka: YIT Housing Oy

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.