Liittojen esitykset SAK:n edustajiston syyskokoukselle 2023

SAK:n jäsenliitot ovat jättäneet yhden esityksen edustajiston syyskokoukselle 2023. SAK:n edustajisto hyväksyi 23.11.2023 SAK:n hallituksen esittämän lausunnon.

Aikuiskoulutustuen kehittäminen

Palvelualojen ammattiliitto PAM

Suomalaisen osaamistason nosto on tavoite, johon ammattiyhdistysliike on sitoutunut. Koulutus ja osaaminen toimivat työntekijän vakuutuksena työelämän epävarmuutta ja ennustamattomuutta vastaan. Samalla koulutettu työntekijä on työnantajalle tehokkaampi ja tuottavampi.

Julkisen vallan on syytä tukea koulutusta ja työssäkäyvien omaehtoisen osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Tässä asiassa maamme hallitus suunnittelee huonoja päätöksiä, joista yksi on hallitusohjelmaan kirjattu aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Ansiosidonnainen aikuiskoulutustuki on työssäkäyville tarkoitettu tuki, jonka maksaa työnantajien ja työntekijöiden maksamat työttömyysvakuutusmaksut keräävä Työllisyysrahasto.

Aikuiskoulutustuki on ollut lähes poikkeuksetta se ratkaiseva asia, joka on tähän asti mahdollistanut työntekijöille töistä pois jäämisen ja täyspainoisen opiskelun. Ilman sitä työntekijöiden omaehtoisen osaamisen kehittämisen määrä laskee, mikä vahingoittaa maamme rakenteellisen koulutustason nostotavoitteita kenties peruuttamattomasti.

Aikuiskoulutustukea ei pidä lakkauttaa, vaan sitä pitää kehittää. Suomessa on kiistämättä satojatuhansia työssäkäyviä, jotka muuttuvilla työmarkkinoilla tarvitsevat osaamisen kehittämistä. Jatkossa tuki tulisi kohdistaa tehokkaasti juuri tälle kohderyhmälle.

PAM esittää, että SAK valmistelee mallin nykyisen aikuiskoulutustuen kehittämisestä siten, että tuki palvelee paremmin palkkahaitarin alapäässä olevia sekä työmarkkinoiden muutosten vuoksi uranvaihtoon joutuneita työntekijöitä.

SAK:n hallituksen ja edustajiston lausunto 23.11.2023

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry esittää, että SAK valmistelee mallin nykyisen aikuiskoulutustuen kehittämisestä siten, että tuki palvelee paremmin palkkahaitarin alapäässä olevia sekä työmarkkinoiden muutosten vuoksi uranvaihtoon joutuneita työntekijöitä.

Aikuiskoulutustuki on rahallinen tuki, jota myönnetään työntekijälle tai yrittäjälle ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin. Työntekijät ja yrittäjät voivat hyödyntää aikuiskoulutustukea uransa aikana yksiin tai useampiin opintoihin yhteensä 15 tukikuukauden ajan, yhdessä tai useammassa erässä. Sen avulla voi opiskella kokonaisia tutkintoja tai lyhyempiä koulutuksia joko työn ohessa tai kokoaikaisesti. Tuen määrä riippuu tuloista.

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen löytyy hallitusohjelmasta vain sen liitteenä olevista taulukoista. Itse hallitusohjelmassa tuen lakkauttamista ei perustella mitenkään. SAK näkee, että tuen lakkauttaminen vähentää koulutuksiin osallistumista, mikä puolestaan pahentaa työvoimapulaa ja johtaa osaamistason laskuun. Osaaminen ja työurien pidentäminen linkittyvät vahvasti toisiinsa. Kyseessä on pitkäaikainen sijoitus tulevaisuuteen, mitä valtionvarainministeriön virkamiesten rajallinen mittatikku ei osaa huomioida.

SAK vastustaa aikuiskoulutustuen lakkauttamista, mutta on halukas kehittämään tukea niin, että se kohdentuisi paremmin matalasti koulutetuille sekä tukisi osaamisen uudistamista esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisaation tilanteissa. Alanvaihto tulee olla mahdollista myös ilman työttömyysjaksoa. SAK on jo valmistellut tuen kehittämiseksi linjaukset, jotka ovat aloitteen tavoitteiden mukaisia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut hallituksen esityksen valmistelut liittyen aikuiskoulutustuen lakkauttamiseen. Esitysluonnosta käsitellään STM:n kolmikantaisessa työttömyysturvatyöryhmässä. Samaan aikaan STM on perustanut työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän, jonka toimikausi on 31.3.2024 saakka. Työryhmässä on SAK:n edustaja. Tämän työryhmän tehtävänä on valmistella ehdotuksia keinoista, joilla tuetaan työuran aikaista jatkuvaa oppimista ja vahvistetaan erityisesti niiden henkilöiden osaamista, joiden työmarkkina-asema on heikko ja koulutustaso matala.

SAK:n kanta on, että aikuiskoulutustuen lakkauttamisen valmistelu tulee keskeyttää ja odottaa kehittämistyöryhmän työn tulokset. SAK tekee laajaa vaikuttamistyötä tuen lakkauttamisen estämiseksi ja tuen kehittämiseksi molemmissa ryhmissä palkansaajajärjestöjen yhteistyönä.

Päätös:

SAK vaikuttaa siihen, että aikuiskoulutustuki säilyy ja se kohdistuu paremmin matalapalkkaisille ja alanvaihtajille. Vaikuttamistyötä tehdään laajasti STM:n työryhmissä, julkisilla kannanotoilla sekä vaikuttamalla keskeisiin poliittisiin päättäjiin. SAK on valmistellut oman mallin aikuiskoulutustuen kehittämiseksi.