Vem var det som kom på aktiveringsmodellen och vad hände sedan?

Idén till aktiveringsmodellen föddes hösten 2016 i den arbetsgrupp som statsminister Juha Sipiläs regering tillsatte för att på trepartsbasis ta fram sätt att öka sysselsättningen och förkorta arbetslöshetsperioderna. Arbetsgruppen leddes av finansministeriets kanslichef Martti Hetemäki. 
18.01.2018 16:25
FFC
Redan innan aktiveringsmodellen trädde i kraft hade regeringen skurit ner arbetslöshetsskyddet med 200 miljoner euro.

Regeringen gav arbetsgruppen ett uppdrag som var snävt definierat redan på förhand. Arbetsgruppen fick endast en månad på sig. Uppdraget innebar i praktiken att arbetslöshetsskyddet skulle skäras ner. FFC deltog i arbetsgruppens arbete.

Varför deltog FFC inte i beredningen av aktiveringsmodellen?

När arbetsgruppen hade avslutat sitt arbete beslöt regeringen att fortsätta beredningen av aktiveringsmodellen. FFC valde att inte delta i beredningen, eftersom organisationen anser att det överhuvudtaget inte får göras fler nedskärningar av arbetslöshetsskyddet.

När sysselsättningsarbetsgruppen inledde sitt arbete hade regeringen redan fattat beslut om enorma nedskärningar av utkomstskyddet på 200 miljoner euro.

Innan sysselsättningsarbetsgruppen tillsattes hade parterna också ingått konkurrenskraftsavtalet, där regeringen tog tillbaka sitt hot om att genomföra ytterligare nedskärningar.

FFC anser att beslut ska fattas på trepartsbasis. Varför dög det inte den här gången?

Sipiläs regering har ändrat på trepartsarbetet så att parterna deltar i arbetsgruppernas arbete, men man försöker inte nå någon verklig enighet.

I sysselsättningsarbetsgruppens rapport skrev man in att arbetsmarknadsparterna inte har förbundit sig till aktiveringsmodellen. Dessutom lämnade FFC in ett kompletterande utlåtande. I utlåtandet konstaterades att FFC inte stöder förslaget till aktiveringsmodell och i stället föreslår att arbetslöshetsskyddet och karenssystemet ska förenklas.

Vad hände sedan?

Regeringen drev på sitt förslag till aktiveringsmodell i en arbetsgrupp under social- och hälsovårdsministeriets ledning. FFC deltog inte i beredningen av regeringens förslag, eftersom det endast handlade om att finslipa den modell man redan hade bestämt sig för.

Däremot har FFC under hela det gångna året haft tät kontakt med beslutsfattarna och tjänstemännen. FFC har kommit med förslag på för arbetslöshetsskyddet och servicen för arbetslösa kunde reformeras. Man har också deltagit i arbetsgrupper som har behandlat de här frågorna.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.