Snellman införde drogtester efter noggrant förarbete

Det blir allt vanligare med drogtester i arbetslivet. Snellman-koncernen införde drogtester för ett år sedan och där är erfarenheterna goda. Man påpekar ändå att det behövs klara spelregler för testerna.
25.10.2016 08:00
LÖNTAGAREN
När man använder vassa knivar är det viktigt att man kan lita på att arbetskamraterna inte är påverkade av droger, betonar Hannu Mäkelä och Asko Peltola på Snellman.

Nyanställda som ska börja jobba på Snellman måste numera genomgå ett drogtest. Testet är obligatoriskt för alla som fastanställs eller visstidsanställs för minst sex månader. De som redan är anställda kan testas om det finns grundad anledning att misstänka droganvändning.

– Det handlar om både arbetarskydd och produktsäkerhet, konstaterar Snellmans personaldirektör Timo Ylilauri.

Han säger att den nya policyn har tagits emot väl på arbetsplatsen och får med håll av huvudförtroendemannen Asko Peltola och arbetarskyddsfullmäktige Hannu Mäkelä.

– Inom köttbranschen har vi att göra med vassa arbetsredskap och vi arbetar sida vid sida. Du måste kunna lita på den som står bredvid dig vid linjen, påpekar Asko Peltola.

Alkohol är det klart vanligaste rusmedlet i arbetslivet. Det är svårt att säga hur många som använder droger, men i en rapport som Institutet för hälsa och välfärd THL gjorde för några år sedan uppgav 17 procent av finländarna i åldern 15–69 år att de någon gång har använt någon olaglig drog.

Uppgifter från Statistikcentralen visar att antalet narkotikabrott som har kommit till polisens kännedom i hela landet har fördubblats på mindre än 20 år. I Jakobstad har ökningen varit ännu kraftigare, för där har en fördubbling skett under de senaste tio åren.

– Drogtesterna har en förebyggande effekt. När det görs ett test i början av anställningen gallras droganvändare bort redan där, säger Timo Ylilauri.

Överens om behovet

Det finns strikta regler för vem som får testas och när. För kunna införa drogtester i sitt rusmedelsprogram förde Snellman samarbetsförhandlingar inom hela koncernen, som består av Snellmans köttförädling, Snellman Pro, Kokkikartano, Mr. Panini och djurmatstillverkaren Mush.

Arbetsgivarens och personalens representanter förde ingående diskussioner där också företagshälsovården och utomstående experter deltog.

– Redan när vi började diskutera stod det klart att det här är en fråga där vi alla är av samma åsikt, att drogtester är något som behövs. Det var en bra utgångspunkt för arbetet, säger arbetarskyddsfullmäktige Hannu Mäkelä.

Under processens gång hade man bland annat besök av en narkotikapolis och en anställd vid en missbrukarklinik. Att ta reda på alla lagstiftningsaspekter tog också sin tid, men parterna var överens om att arbetet skulle göras grundligt för att rusmedelsprogrammet inte ska lämna något utrymme för tolkningar.

– Det är viktigt för arbetstagarna, också för dem som det här kan tänkas beröra, att alla inom hela koncernen behandlas på rätt sätt, påpekar huvudförtroendemannen Asko Peltola.

Hänvisas till vård

Det är företagshälsovården som utför drogtesterna genom att ta urinprov. Om någon som redan är anställd vid Snellman testar positivt i ett drogtest innebär det att personen först hänvisas till vård. Vid behov gör man upp ett vårdavtal.

– Efter att vårdavtalet har löpt ut utvärderar man situationen i samtal där vårdtagaren, vårdgivaren och arbetsgivarens representant deltar. Arbetstagaren kan välja att ta med sig en personalrepresentant eller en annan stödperson, berättar Asko Peltola.

Vårdavtalet kan vid behov förlängas och man kan också erbjuda alternativa vårdformer.

Huvudförtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktige konstaterar att det hör till familjeföretaget Snellmans värderingar att ta hand om sina anställda.

– Som människa har man goda och dåliga skeden i sitt liv. Det är bra att företaget ger stöd också under de svåra stunderna, säger Hannu Mäkelä.

Att drogtester har införts i rusmedelsprogrammet innebär inte att arbetet är klart, påpekar Asko Peltola.

– Till exempel ska arbetsledarna fortlöpande utbildas så att de vet hur de ska ta upp frågan till diskussion med arbetstagare som berörs. Det är ingen lätt sak.

Jonny Smeds

Läs mer: Positivt drogtest ska leda till vård

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.