Rätt handskar skyddar frisörer mot kemikalier

Många frisörer tvingas sluta på grund av hälsoproblem orsakade av kemikalier. Det går att minska exponeringen, men många frisörer använder handskarna fel och luftkonditioneringen är ofta bristfällig.
08.09.2015 08:00
LÖNTAGAREN
Kemikalierna i hårfärg kan orsaka allergiskt kontakteksem som man aldrig blir av med. Därför är det viktigt att använda handskar.

Frisörer löper en förhöjd risk att drabbas av bland annat eksem, astma och allergier. Till de farligaste kemikalierna hör blonderings- och färgningsmedel.

– De allra flesta frisörerna använder skyddshandskar, men det är ganska vanligt att handskarna inte används rätt. Man byter inte handskar tillräckligt ofta och man skyddar inte händerna när man tvättar eller klipper färgat hår, säger Eija Nevala som har 30 års erfarenhet av hårvårdsbranschen och i dag är riksomfattande huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig på frisörkedjan New Hairstore.

Tarja Pajuniemi är avtalsexpert på Servicefacket PAM. Hon påpekar att man vid till exempel hårfärgning måste byta handskar med ungefär femton minuters mellanrum, för sedan börjar de släppa igenom kemikalier.

– Det ska vara engångshandskar som är avsedda för ändamålet. Jag vet att man på vissa håll är tvungna att använda handskar som är avsedda för livsmedelsbruk för att de är några cent billigare, säger Tarja Pajuniemi och tillägger att vissa frisörer använder samma par flera gånger – och rentav vänder dem aviga.

– Då sugs ju kemikalierna direkt upp i blodomloppet, i synnerhet när händerna blir svettiga.

Ökad risk för cancer

Undersökningar visar att uppemot hälften av frisörerna byter bransch. Många gör det redan i ett tidigt skede och arbetsmiljön är en stor bidragande orsak.

– För många unga är det här ett drömjobb, men sedan kanske man märker att huden inte tål kemikalierna. Antingen under utbildningen eller när man just har börjat jobba, säger Eija Nevala.

Hon gick själv ut yrkesskolan 1978, och har fått problem på grund av kemikalier.

– På 70- och 80-talen var luften i salongerna full av hårspray och permanentmedel. Jag minns själv att jag inte använde handskar vid färgning, för ingen hade berättat att det var farligt. Jag hade tidigare en egen salong, men jag var tvungen att sluta 1994 när jag diagnostiserades med astma på grund av kemikalierna från bland annat blonderingsmedlen, berättar Eija som därefter jobbade i elektronikbranschen i 13 års tid.

För ett år sedan upptäckte läkarna att hon har myelom, det vill säga cancer i benmärgen. Forskare har länge undersökt om hårvårdskemikalier kan orsaka myelom och andra cancerformer, men man har inte kunnat styrka ett samband. Med ett undantag; svenska forskare har hittat bevis för att hårfärger ökar risken för cancer i urinblåsan hos frisörer.

I Eijas bekantskapskrets finns en frisör som nyligen har drabbats av cancer i urinblåsan, och hon misstänker också att jobbet i hårbranschen har bidragit till att hon själv har fått myelom.

– Medlen går ju direkt ut i blodomloppet, konstaterar hon.

Handkräm tre gånger om dagen

Frisören Pia Tikkaoja jobbar på New Hairstore i Ideapark i Lempäälä. Hon har precis gjort blonda slingor åt en kund, men den här gången kunde hon inte använda skyddshandskar, trots att hon anser att blonderingsmedlet är värst av alla kemikalier i frisörsalongen.

– Annars använder jag alltid handskar, men det går inte att ha handskar på sig när man gör slingor för handskarna gör håret statiskt. I stället gäller det att akta sig noggrant, för om man får blonderingsmedlet på fingrarna så får man garanterat hudsymptom.

Tarja Pajuniemi från PAM berättar att en utredning av EU-kommissionen visar att hudsymtom är tio gånger så vanliga bland frisörer som bland andra arbetstagare.

– Av hudsymptomen är allergiskt kontakteksem antagligen det värsta, för det är bestående, konstaterar hon.

Att frisörerna med jämna mellanrum kommer i kontakt med vatten förvärrar situationen. Därför borde man använda handkräm minst tre gånger om dagen, till exempel när man börjar jobba, när man går på lunch och när man går hem för dagen.

Inte bara händerna utan också lungorna och luftvägarna riskerar att ta skada av frisörsarbetet. Luftburna kemikalier gör att frisörer löper en ökad risk att drabbas av till exempel astma och kronisk bronkit.

Tarja Pajuniemi konstaterar att man borde ha punktutsug vid sådana arbetsstationer där man blandar hårfärg eller där man sprejar.

– Men punktutsug kräver relativt stora investeringar, i synnerhet för små frisörsalonger, och då kan det hända att arbetsgivaren sparar på fel ställe. I längden kan det bli betydligt dyrare om arbetstagarna blir sjukskrivna eller byter bransch, påpekar Tarja Pajuniemi.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.