Monica Backman från Närpes uppfyllde en dröm och studerade till närvårdare i vuxen ålder – "ett av de bästa besluten i mitt liv"

I mer än tio år gick Monica Backman och funderade på om hon skulle byta yrke och studera till närvårdare. Till sist gjorde hon slag i saken och det har hon inte behövt ångra. "Våga stiga ut ur bekvämlighetszonen och gör det du har drömt om" – det är hennes råd till andra i samma situation.
27.03.2018 13:33 Uppdaterad 13.04.2018 11:40
LÖNTAGAREN
Efter att ha arbetat på en bokföringsbyrå i mer än 20 år sadlade Monica Backman om och blev närvårdare. Foto: Jonny Smeds

Sedan fyra år tillbaka jobbar Monica Backman inom hemvården i Närpes, ett jobb hon stortrivs med.

– Redan när jag var ung ville jag jobba inom vården, men jag var lite osäker på om det skulle vara obehagligt med blod. Då förslog min mamma att jag skulle studera till merkonom i stället.

Sagt och gjort – Monica Backman blev merkonom och jobbade först på kontor och sedan i 23 år på en bokföringsbyrå. Trots det bar hon fortfarande på drömmen om att få jobba inom vården.

– Som bokförare jobbade jag ensam med datorn och en massa papper. Jag funderade på att hoppa av, men barnen var små och jag tänkte att jag var för gammal för att byta yrke. När barnen blev äldre och jag fick mer tid över började jag fundera allt mer på att studera.

När hon slutligen gjorde slag i saken fanns det inte genast någon närvårdarkurs, så Monica Backman började i stället läsa till skolgångsbiträde. Men sedan, i januari 2013, fick hon också en plats på en närvårdarutbildning.

– Jag fick äntligen uppfylla den dröm som inte blev verklighet när jag var ung. De första månaderna var jobbiga eftersom jag samtidigt gjorde klart utbildningen till skolgångsbiträde. Men sedan tyckte jag det var så roligt att studera att jag, efter att jag våren 2015 blev färdig närvårdare inom äldreomsorg, läste ett år till med inriktning på rehabilitering och att stödja äldre med minnesstörningar.

Tanken på att sätta sig i skolbänken i vuxen ålder kan kännas skrämmande för många, men Monica Backman konstaterar att det gick alldeles utmärkt.

– Minnet kanske har blivit sämre med åren, men man har fått så mycket mer livserfarenhet.

Ett givande jobb

Och inte heller efter att hon blev utexaminerad har hon behövt ångra sitt beslut. Det enda hon har ångrat är att hon inte vågade ta det avgörande steget i ett betydligt tidigare skede.

– I mer än tio är funderade jag – men det var ett av de bästa besluten i mitt liv, säger Monica Backman.

Hon konstaterar att det är mycket givande att jobba inom hemvården.

– Det är ett omväxlande jobb. Det bästa är att man kan hjälpa människor och sprida glädje åt dem som bor hemma på äldre dagar. De äldre säger att ensamheten är det värsta med ålderdomen så våra besök är viktiga för dem. Man känner att man kan ge dem så mycket, men man får dubbelt så mycket tillbaka.

Jonny Smeds

Rättelse 13.4.2018 kl. 11.40: Det var inte de första månaderna av utbildningen till skolgångsbiträde (ledare för skolgång och för morgon- och eftermiddagsverksamhet) som kändes jobbiga för Monica Backman, utan de första månaderna av närvårdarutbildningen eftersom hon då samtidigt gjorde klart sin utbildning till skolgångsbiträde.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.