Matti Hakola, städare från Vörå: "Tvärfackliga kursen är ett bra tillfälle att träffa folk från olika förbund"

JHL-medlemmen Matti Hakola är en av dem som deltog i FFC:s svenska tvärfackliga kurs i Vasa under veckoslutet. Till vardags jobbar han som städare på Vörå kommun.
14.03.2018 09:04
LÖNTAGAREN
Matti Hakola deltog i FFC:s tvärfackliga kurs i Vasa. Foto: Jonny Smeds

– Det här är tredje gången jag deltar i den tvärfackliga kursen. Kursprogrammet är intressant och det här är ett bra tillfälle att träffa folk från olika förbund. Man får nya kompisar och får utbyta erfarenheter, säger Matti Hakola.

Han konstaterar att det den här gången fanns både nya och gamla bekanta bland de nästan tjugo personer som deltog i kursen i Vasa. Temat för årets kurs var Samhället för och nu – 100 år av fackligt arbete. På kursen föreläste specialforskare Tapio Bergholm från fackcentralen FFC och politices doktor Mika Helander från Åbo Akademi.

– Både själva kursen och hotellet och maten har varit bra, så jag är nöjd och glad, konstaterar Matti Hakola.

Kursveckoslutet ger också avkoppling och omväxling i en vardag som annars är rätt fullspäckad. Hakola berättar att han i sitt arbete som städare på Vörå kommun ofta gör långa arbetsdagar, för man har inga vikarier och det betyder att det finns goda möjligheter att jobba övertid.

Matti Hakola har arbetat som städare i 17 år, med ett kort avbrott då han jobbade i butiksbranschen. Han har gått den högsta utbildningen av städarna i kommunen, specialyrkesexamen för städhandledare.

– Det bästa med jobbet är att man genast ser resultatet av det man gör, när man till exempel får se ett klassrum som är färdigstädat. Dessutom är det ett viktigt arbete – om jag är borta från jobbet en dag och det blir ostädat så syns det genast, konstaterar han.

– Det sämsta med jobbet är om det är riktigt ostädat eller om det finns andra otrevliga överraskningar. Dessutom skulle lönen gärna få vara högre.

På fritiden spelar Matti Hakola volleyboll, en hobby som tar upp en stor del av den lediga tiden.

– Dessutom är jag gärna ute och promenerar och när jag har tid simmar jag två–tre gånger i veckan och så läser jag också gärna böcker.

Jonny Smeds

Blev du intresserad av att gå på facklig kurs? Här hittar du höstens kursutbud!

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.