Jämlikhet är nyckelordet när man kommer överens om semestrarna – Juristen Anu-Tuija Lehto ger tre råd

När man slår fast semestrarna är det viktigt att alla arbetstagare behandlas så jämlikt som möjligt och att man har kommit överens om spelreglerna på förhand. Det betonar Anu-Tuija Lehto som är jurist på FFC.
10.04.2018 12:06 Uppdaterad 03.04.2019 09:48
LÖNTAGAREN
Det är i sista hand arbetsgivaren som bestämmer när semestern får hållas, men en klok chef tar hänsyn till arbetstagarnas önskemål, säger FFC-juristen Anu-Tuija Lehto.

1. Varför blir det lätt gräl på arbetsplatserna när man ska slå fast semestrarna – och vad kan man göra för att undvika konflikter?

Anu-Tuija Lehto är jurist på FFC.

– Semestrarna är viktiga och många vill ta ut sin semester samtidigt som resten av familjen eller andra nära och kära – och just då när solen med störst sannolikhet skiner och det är varmt.

– Man kan undvika gräl om man på arbetsplatsen har kommit överens om spelregler för hur semestrarna ska hållas. I själva verket slår semesterlagen fast att arbetsgivaren måste redogöra för vilka principer som gäller när semester ges. Om man har diskuterat principerna, om spelreglerna är rättvisa och om arbetsgivaren öppet har meddelat vad som gäller, så är det lättare för arbetstagarna att acceptera saken.

2. Kan arbetsgivaren ensidigt bestämma tidpunkten för semestern?

– Ja, det kan arbetsgivaren göra. Arbetstagaren måste ändå få en chans att framföra sina önskemål. Arbetsgivaren ska sträva efter att bevilja semestern då när arbetstagaren har önskat.

– Arbetsgivaren ska meddela tidpunkten för semestern senast en månad i förväg. Om det här inte är möjligt ska arbetsgivaren meddela tidpunkten minst två veckor i förväg.

– Det är bra att komma ihåg att arbetstagaren alltid har rätt att ta ut hela sin semester som en sammanhängande ledighet. Semestern kan delas upp endast om arbetsgivaren går med på det.

3. Är det rätt att barnfamiljernas behov går före semesterönskemålen hos dem som inte har barn?

– Enligt lagen är det inte rätt. Arbetsgivaren ska ändå i mån av möjlighet ta hänsyn till arbetstagarnas önskemål.

– En bra princip är att semestrarna ska beviljas på så rättvisa grunder som möjligt. Det här betyder bland annat att man inte får bevilja semestrarna så att de med barn alltid får ta ut sin semester i juli, medan de som inte har barn är tvungna att ta ut sin semester i till exempel maj. Man måste enas kring någon mer rättvis princip.

Pirjo Pajunen
(översättning: Jonny Smeds)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.