FFC vill åtgärda problemen inom plattformsekonomin

Vilka rättigheter har ett matbud, en städare eller en taxichaufför som jobbar genom en digital plattform? Inom facket funderar man ivrigt på hur man kan lindra de problem som uppstår när allt fler jobbar inom plattformsekonomin.
17.11.2017 16:00
FFC
De flesta företagen som erbjuder arbete genom digitala plattformar ser inte sig som arbetsgivare. Foto: DavidHilovitz. Creative Commons (CC BY 2.0)

– Det största problemet är att företagen som utvecklar och upprätthåller de digitala plattformarna vägrar se sig själva som arbetsgivare, säger FFC:s forskningsexpert Riitta Juntunen och konstaterar att det i sin tur leder till en lång rad andra problem.

Det gäller grundläggande frågor som arbetarens utkomst. Enligt uppgifter som EU-parlamentet har tagit fram rör sig medelinkomsten för plattformsarbetare kring två dollar i timmen. Dessutom innebär det problem kring social trygghet, beskattning, arbetarskydd och arbetarnas möjligheter att organisera sig.

Förändringarna – till exempel de teknologiska – vi nu bevittnar är inte progressiva i sig själva. Snarare skapar de samma motsättningar som tagit en eller annan form i tidigare historiska epoker, skriver Johan Ekman i Hufvudstadsbladet 17.11.

Inom FFC har det höjts röster för att facket måste närma sig dem som arbetar genom plattformarna och få bukt med problemen i anknytning till plattformsekonomin – innan det är för sent.

Plattformsekonomin på tapeten under representantskapet

I en internationell jämförelse är det förhållandevis få som försöker livnära sig på att jobba inom plattformsekonomin i Finland. Beskrivande är att endast åtta procent av finländarna uppger att de har använt sig av tjänster som erbjuds genom en digital plattform. Främst handlar det om att beställa hem mat via tjänster som Foodora och Wolt, samt taxitjänster genom Uber.

Trots det kommer arbetet som utförs inom ramen för de digitala plattformarna bara att öka i framtiden.

Diskussionen om arbete inom plattformsekonomin fortsätter när FFC:s representantskap samlas i Helsingfors den 23–24 november.

Läs mer om plattformsekonomin:

Nytt digitalt jobb behöver spelregler

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.