FFC-kartläggning: Antalet uppsagda var rekordlågt i fjol

I fjol blev 3 276 arbetstagare uppsagda genom samarbetsförhandlingar i Finland. Antalet är det lägsta sedan FFC började sammanställa statistik om antalet uppsägningar år 2007. 
15.01.2018 10:00
FFC
Nyhet Arbetsliv
De största samarbetsförhandlingarna fördes vid S-gruppens logistikcentral i Kilo i Esbo. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Hannu Jouhki. Foto: Patrik Lindström

Hannu Jouhki som är direktör på FFC konstaterar att de rekordlåga uppsägningstalen är ett resultat av det ekonomiska uppsvinget som började under fjolåret. Han hoppas att alla parter nu bidrar till att upprätthålla den ekonomiska tillväxten.

– Vissa företagsledare har redan hunnit förutspå att uppsägningarna i den egna branschen snart kommer att börja öka. Ett sådant ansvarslöst spekulerande får framtida uppsägningar att framstå som en nödvändighet och leder till att det uppstår en atmosfär som bygger på rädsla.

I stället för att måla upp hotbilder borde man satsa på att utveckla arbetstagarnas kunnande, anser Jouhki.

– Utan kunnande föds inte nya innovationer. FFC:s målsättning är att det ska finnas en fungerande personal- och utbildningsplan på alla arbetsplatser senast år 2020. Det här är något enligt samarbetslagarna måste finnas redan i dag, men tyvärr finns det brister i hur lagen omsätts i praktiken. Genom att göra upp en plan kan företagen tillsammans med sina anställda förutse och förbereda sig på förändringar i det egna verksamhetsfältet.

Färre uppsagda i nästan alla branscher

Antalet uppsagda sjönk under år 2017 i nästan alla branscher inom den privata sektorn. Inom handeln var antalet uppsagda 82 procent lägre än år 2016. I transportbranscherna sjönk antalet med 78 procent, i informations- och kommunikationsbranscherna samt utbildningsbranschen med 75 procent och i industrin med 63 procent.

I finans- och försäkringsbranschen steg däremot antalet uppsagda en aning jämfört med år 2016. Antalet uppsagda var ändå klart lägre än år 2015.

Färre berördes av samarbetsförhandlingar

Under fjolåret omfattades 23 060 anställda av samarbetsförhandlingar där syftet var att genomföra personalnedskärningar. Det sammanlagda nedskärningsbehovet som arbetsgivarna uppgav var 5 871. Också de här talen är de lägsta sedan 2017.

De största samarbetsförhandlingarna fördes vid S-gruppens logistikcentral i Kilo i Esbo, där Transval Services meddelade att behovet av personalminskningar är 470 anställda. Verksamheten vid logistikcentralen i Kilo upphör helt i slutet av år 2018.

Det företag som i fjol gav sparken åt flest arbetstagare var Kesko, som sa upp 206 anställda vid Valintatalo- och Siwa-butikerna. Efter Kesko följde Tieto med 178 uppsagda arbetstagare, Nokia med 170 och Telia Finland med 112.

FFC publicerar statistiken över samarbetsförhandlingar och uppsägningar fyra gånger per år. Uppgifterna baserar sig på börsmeddelanden och andra offentliga källor. Statistiken innehåller inte information om kommunerna.

Statistiken över uppsägningar och samarbetsförhandlingar (Pdf-fil, på finska)

Uppsägningar och samarbetsförhandlingar 2006–2017 (Excel-fil, på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.