FFC anser att det är kortsiktigt att sälja egendom för att betala av statsskulden

De intäkter som staten får genom att sälja egendom borde enligt fackcentralen FFC användas till att förnya industrin och servicesektorn.
04.04.2018 12:11
FFC
Staten är delägare i bland annat alkoholbolaget Altia. Foto: Antti T. Nieminen / Creative Commons (CC-BY-2.0)

OP-gruppens chefdirektör Timo Ritakallio föreslår i en intervju för tidningen Maaseudun tulevaisuus (på finska) att staten ska sälja sin andel i börsbolag för att betala av statsskulden. Han motiverar det med att börskurserna just nu är höga, och att räntorna inom en nära framtid kommer att stiga.

FFC anser att det sällan är klok politik att sälja statsbolag för att för att betala av statsskulden, även om konjunkturläget tillfälligt skulle uppmuntra till det.

– Statens egendom har aldrig betraktats ur ett rent inkomstperspektiv, utan det har funnits ett samhälleligt uppdrag som grund för ägandet, påminner FFC:s näringspolitiska expert Jukka Kärnä.

FFC stöder en aktiv ägarpolitik, där eventuella intäkter som staten får genom att sälja egendom används till att förnya industrin och servicesektorn. 

– Det lönar sig överlag att vara eftertänksam när det handlar om försäljning av statsbolag, även om det inte skulle röra sig om strategiskt ägande. Statsbolagen ger staten betydande utdelning varje år, i fjol var summan 1,5 miljarder euro. Utdelningen borde snarare i högre grad användas till produktutveckling och investeringar.

FFC påminner om att Juha Sipiläs regering grundade det statliga utvecklingsbolaget Vake uttryckligen för att intäkterna från försäljning av statsbolag inte automatiskt skulle gå till att betala av statsskulden, utan till att förnya industrins och samhällets strukturer.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.