Den sköra ekonomiska tillväxten måste tryggas

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK förutsätter att regeringen inte skärper beskattningen av löntagare i samband med sin halvtidsöverläggning.
19.04.2017 11:25
FFC, AKAVA och STTK

FFC, Akava och STTK påminner i sitt gemensamma skatteställningstagande att Finlands ekonomi äntligen har börjat växa igen. Tillväxten väntas ändå fortsättningsvis vara svag och det finns fortfarande betydande risker i den internationella verksamhetsmiljön.

– Regeringen måste nu se till att de inhemska förutsättningarna för tillväxt förblir starka. Speciellt viktigt är det att inte beskattningen av löner skärps, betonar organisationerna.

Löntagarorganisationerna förväntar sig att regeringen de två följande åren på alla lönenivåer kompenserar den höjning av pensions- och socialskyddsavgifterna som ingick i konkurrenskraftsavtalet, och på det sättet förhindrar att beskattningen av löner skärps.

Också beskattningen av förvärvsinkomster bör årligen justeras på ett sätt som i sin helhet motsvarar höjningen av den allmänna förtjänstnivån och inflationen. Dessutom borde regeringen i sina överläggningar besluta att fullt ut ersätta kommunerna och församlingarna för de förlorade skatteintäkterna genom statsandelar.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.