Besvikelse att reformen av familjeledigheterna har kört fast

FFC förundrar sig över regeringens ovilja att börja reformera familjeledigheterna. I den här situationen borde det ha funnits politisk vilja att ta i bruk alla sysselsättningsåtgärder.
26.04.2017 09:00 karhu admin

– Det är en besvikelse att den reform av familjeledigheterna som FFC har fört framåt körde fast i halvtidsöverläggningen. Vi fortsätter ändå driva frågan, för det betyder mycket för kvinnornas ställning i arbetslivet om familjeledigheterna görs mer flexibla, påpekar FFC:s direktör Saana Siekkinen.

När det gäller att sporra till arbete har regeringen hittat mänskliga lösningar. Att sänka dagvårdsavgifterna och uppmuntra till rörlighet är effektiva sätt att förbättra sysselsättningen. Det är också rätt beslut att satsa på arbetskraftstjänsterna.

– Däremot hotas de arbetslösa fortfarande av den så kallade aktivitetsmodellen, som för många innebär att arbetslöshetsskyddet skärs ner med nästan fem procent. Det här godkänner inte FFC, säger Siekkinen och påminner om att regeringen utöver att skära ner i arbetslöshetsskyddet också planerar att ytterligare skärpa karenserna.

Missförhållandena kring nolltimmarsavtalen har redan länge varit allmänt kända, så FFC skulle redan ha förutsatt åtgärder. Ständiga utredningar hjälper inte dem som har osäkra anställningsförhållanden.

– Man bör lagstifta om en etablering av arbetstiden. Noll timmar är ingen arbetstid.

Regeringen överlämnade sitt förslag till reform av yrkesutbildningen till riksdagen på måndagen. FFC är tacksam över att reformen framskrider.

– Efter de jättelika nedskärningarna minskar utbildningsanordnarna ändå hela tiden på personalen, och mängden undervisning har redan skurits ner. I yrkesutbildningen inför man nu ett utbildningsavtal för inlärning som sker på arbetsplatsen. FFC kräver fortfarande att man ska slå fast en gräns för hur stor del av undervisningen som får ske på arbetsplatsen. Annars finns det en risk för att arbetsgivarna börjar låta oavlönade studerande utföra sådana uppgifter som borde utföras som avlönat arbete, påpekar Siekkinen.

FFC välkomnar regeringens linjeändring inom forsknings- och innovationspolitiken, trots att tilläggsfinansieringen till Tekes och Finlands Akademi inte ännu räcker till för att lyfta Finland till ett ledande land inom innovationsutveckling. FFC tackar också för att turismen uppmärksammas med 50 miljoner euro.

Bekämpningen av grå ekonomi, genom att utvidga kravet på skattenummer till städbranschen och varven, underlättar å sin sida de hederliga företagarnas konkurrenssituation.

Regeringen har redan tidigare meddelat att den skjuter fram skattebesluten till hösten. FFC förväntar sig fortfarande att regeringen inte ska skärpa beskattningen av löntagare i samband med höstens budgetmangling.

– För att förhindra att beskattningen av löner skärps, måste man under de två följande åren och på alla lönenivåer kompensera de höjningar av pensions- och socialskyddsavgifterna som beror på konkurrenskraftsavtalet, betonar FFC:s direktör Saana Siekkinen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.