Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Rödbetspesto

Rödbetspesto. Recept: Ann-Louise Ahrenberg.

Nyhetsartikel

Matbiten: Rödbetspesto

På hösten är våra inhemska rotsaker som godast. Rotsakerna innehåller vitaminer och mineraler, och dessutom kostfiber som ger mättnadskänsla och är bra för våra tarmar.

2–3 rödbetor

1 lök

2 vitlöksklyftor

½ dl solrosfrön

½ kruka basilika

2 msk rybsolja

2 msk balsamvinäger

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar


fullkornspasta för 4 personer

200 g feta- eller getost


Skala rödbetan och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Lägg löken och rödbetan i en kastrull. Fyll med vatten så det just täcker. Koka tills rödbetan är mjuk (ca 15 minuter). Rosta under tiden solrosfröna i stekpanna tills de har fått fin färg. Häll av kokvattnet då rödbetan är mjuk.


Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer till en slät pesto. Koka pasta och blanda i peston. Blanda till sist i osten och strö på lite rostade solrosfrön.