![](https://www.sak.fi/wp-content/uploads/2024/08/large_1433337643599.jpg)
Fiskfärs med grönkålsstuvning. Recept: Elisabeth Eriksson.
Matbiten: Fiskfärs med grönkålsstuvning
Färsbiffar:
600 g fiskfilé (t.ex. gädda, mört, abborre)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 knippe dill
2 dl grädde eller gräddmjölk (grädde + mjölk)
1 msk potatismjöl
2 ägg
Skär filén i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en matberedare med knivar. Kör på full effekt i 5 minuter. Har du en köttkvarn går det lika bra att mala fisken i den. Krydda och smaksätt färsen. Forma till färsbiffar.
Värm en stekpanna med smör och olja. När smöret är brunt, sänk värmen och stek biffarna i omgångar, 3–4 minuter per sida. Servera med grönkålstuvning och som på bilden med smörfrästa maskrosknoppar!
Grönkålsstuvning:
300 g färsk grönkål
3 msk smör eller margarin
¾ dl vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongpulver)
1 ½ dl grädde eller gräddmjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Skölj färsk grönkål och koka upp vatten i en kastrull. Förväll grönkålen i kokande vatten i 5 minuter. Häll av, spola grönkålen i kallt vatten och hacka den i små bitar.
Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om hela tiden och vispa i buljongen så att du får en slät sås. Tillsätt lite grädde eller mjölk samt kryddor. Lägg i grönkålen. Låt koka upp och koka på svag värme.
Tips! Byt ut grönkålen mot spenat eller späda nässlor.