FFC:s enkät: Förtroendemannen främjar bäst lokala avtal
Mer än hälften av dem som svarade på FFC:s förtroendemannapanel bedömer att man bäst främjar lokala avtal genom att den förtroendevalda arbetstagarrepresentanten har en stark ställning.
Mot bakgrunden av enkätresultaten förundrar sig avtalschefen Annika Rönni-Sällinen över att Mikael Pentikäinen, som är vd för Företagarna i Finland, i går föreslog att förtroendemannen kunde ersättas av en lagstadgad personalrepresentant.
– Företagarna försöker nu välja personalrepresentant på arbetstagarnas vägnar. Det handlar ändå om de personalrepresentanter som bestäms i kollektivavtalen, i sådana förhandlingar där man avtalar om undantag från det som bestäms i kollektivavtalen, betonar Rönni-Sällinen.
I en stor del av sådana lokala avtal som grundar sig på kollektivavtalen krävs inte att förtroendemannen är avtalspart.
– Man måste också komma ihåg att det inte nu heller finns något som hindrar arbetsgivarna från att utöka personalrepresentationen i företagens förvaltning. Det är rentav önskvärt, konstaterar FFC:s avtalschef.
I den modell som Företagarna i Finland driver skulle det endast finnas en personalrepresentant. Rönni-Sällinen påminner ändå om att man i allmänhet avtalar om kollektivavtal skilt för de olika personalgrupperna.
– Det är inte ändamålsenligt att arbetstagarnas representant förhandlar för de högre tjänstemännens räkning eller tvärtom.
Lokalt avtalande löper oftast bra
I den enkät som Finlands största löntagarorganisation gjorde i april säger 48 procent att det lokala avtalandet i allmänhet löper bra. Endast sju procent upplever att avtalandet på arbetsplatsnivå har misslyckats fullständigt.
Annika Rönni-Sällinen betonar att lokalt avtalande lyckas när förhållandena på arbetsplatsen är i skick.
– Lokalt avtalande är samarbete, och genom det kan man hitta verksamhetsmodeller som alla drar nytta av. Tyvärr kretsar den offentliga debatten nu kraftigt kring frågan om vem som försvagar arbetsvillkoren och på vilket sätt.
Andra faktorer som underlättar avtalande på arbetsplatsen är enligt dem som svarade på enkäten en förtroendefull atmosfär och en kultur där man beaktar personalens initiativ.
Vanligare med lokala avtal
Av de förtroendevalda uppger nästan 60 procent att man på den egna arbetsplatsen har gjort lokala avtal de två senaste åren.
Drygt 40 procent av dem som svarade på enkäten bedömde att det lokala avtalandet har försvårats på grund av påtryckningar från arbetsgivaren, och knappt 40 procent nämnde arbetsgivarens ovilja att avtala lokalt som ett skäl.
Rönni-Sällinen betonar att attityden och kunskapen avgör också när det gäller lokala avtal.
– Det är möjligt att utvidga avtalandet på arbetsplatsnivå, förutsatt att man ser till att de förtroendevalda får utbildning och information, säger FFC:s Annika Rönni-Sällinen.
983 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige inom de FFC-anslutna fackförbunden svarade på FFC:s förtroendemannapanel.
FFC:s förtroendemannapanel i april 2016: Paikallinen sopiminen SAK:laisilla työpaikoilla (på finska)