Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Bakar bröd med stort hjärta

I livsmedelsbranschen får man snabbt börja jobba och löner är relativt bra, konstaterar Riikka Hirvonen.

Nyhetsartikel

Bakar bröd med stort hjärta

Riikka Hirvonen bakar med kärlek och tryggar samtidigt Finlands försörjningsberedskap.

”Jag gör regelbundet treskiftsarbete på ett bageri. När jag kommer till jobbet vet jag inte nödvändigtvis vad jag ska göra under mitt arbetsskift, eftersom jobbet är väldigt varierande. Jag gör deg, jag gör uppslagning av deg i formar, jag packar hålbröd och rostat bröd, och någon dag kryddar jag havre- och rågchips. Tack vare min långa erfarenhet kan jag göra många olika jobb.

Våra produkter är bra, för de är bakade med kärlek. Vi har verkliga proffs som jobbar här, produkterna tillverkas av bra råvaror och utvecklingsteamet gör bra recept. Utvecklingsteamet lyssnar också på dem som jobbar vid bandet.

I det här jobbet krävs goda nerver och långsiktigt tänkande. Man måste kunna förutse vad man ska göra om ett par timmar – det finns nämligen många saker i produktionen som ska förberedas i god tid innan de egentligen börjar hända.”

Riikka Hirvonen håller en degbit i händerna.

”Man behöver problemlösningsförmåga, stresstålighet och ibland snabba rörelser, eftersom vad som helst kan hända: om en transportör går sönder eller ett rostsågblad brister, får man inte drabbas av panik. Här kan inte hafsa som en tonåring. I det här avseendet har jobbet fått mig att växa som människa.

Arbetet är ibland enformigt, men det är också belönande när man får baka brödet färdigt och sätta det i paketet. När man lyckas med det känner man glädje i arbetet.

Jag är också arbetarskyddsfullmäktig. Det är belönande att kombinera den rollen med bageriarbetet. Ett stort hjärta behövs både när man bakar bröd och när man skapar välmående i arbetet.”

I jobbet krävs problemlösningsförmåga och ibland också snabba rörelser, eftersom vad som helst kan hända.

”Jag har jobbat här nästan hela min arbetskarriär. Jag kan inte ljuga och säga att jag aldrig skulle ha funderat på att byta jobb, men jag har alltid stannat. Det är ett tecken på att det här är en bra arbetsplats.

Jobbet ger såklart pengar, men det här är också lite av ett andra hem. Det bästa är arbetskamraterna. Jag känner många människor här och de är också en del av min kompiskrets. När jag firade mitt 40-årskalas deltog också ett tiotal personer från bageriet.”

Riikka Hirvonen står bredvid en öppen degbehållare.

”Jag har ursprungligen studerat till bagare-konditor, och jag gjorde också längder och wienerbröd så länge vi fortfarande tillverkade sådana här. Jag bakar mycket hemma så att jag kan upprätthålla mina färdigheter som konditor. Jag bakar ofta kakor, till exempel till fester för släktingar och bekanta, och min fisksmörgåstårta har fått beröm.

Arbetet belastar axlarna och ryggen, men genom att idrotta och gå på massage ser jag till att kroppen mår bra. Jag går på gymmet och springer, och dessutom cyklar jag när jag ska någonstans. Jag beger mig också ut på långa cykelturer. Arbetsgivaren erbjuder också en cykelförmån, och ibland tänker jag att det kunde vara trevligt med en elcykel – men å andra sidan orkar man trampa när man äter havregröt.”

Ett stort hjärta behövs både när man bakar bröd och när man skapar välmående i arbetet.

”Jag tycker att det här jobbet är viktigt, eftersom maten är en stor del av det som folk konsumerar. Priset på mat stiger, men vi gör billigt bröd som håller länge och som är hållbart ur miljöperspektiv. Det handlar också om försörjningsberedskap. Vi gör ren finländsk mat, och använder finländska råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

Åt unga som funderar på sitt yrkesval kan jag säga att det är en god idé att få upp ögonen för livsmedels- och bageribranschen. Om du brinner för att jobba är det här ett bra alternativ. Man får snabbt börja jobba, vi har relativt bra löner och det finns mycket att göra. Framtiden är ljusare än inom många andra branscher.”

Riikka Hirvonen (40 år)

”Det är viktigt att förbundet förhandlar om kollektivavtalen och stöder oss i alla situationer. Jag är själv också arbetarskyddsfullmäktig. Jag har en och en halv dag i månaden för att sköta mitt uppdrag, men om folk kommer och frågar om något akut, så sköter jag det genast. Inte klarar jag av att säga åt någon att jag inte ska sköta uppdraget som arbetarskyddsfullmäktig just den dagen.”

Den här artikeln ingår i FFC:s serie Yrkesproffs i arbetslivet, där vi låter de FFC-anslutna fackförbundens medlemmar berätta om sitt jobb. Vi presenterar ett nytt yrkesproffs varannan vecka.