Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter ”Arbetslivet ska vara trevligt…

FFC:s svenska sekretariat firade sitt 90-årsjubileum i Kuopio.

Nyhetsartikel

”Arbetslivet ska vara trevligt och lönsamt också i framtiden”

Arbetslivet genomgår stora förändringar, konstaterar de arbetstagare som diskuterade framtiden vid FFC:s svenska sekretariats 90-årsjubileum.

– Kommunerna måste satsa på effektivitet och arbetshälsa. Arbetslivet ska vara trevligt och lönsamt också i framtiden, påpekar Mikaela Luoma, JHL:s huvudförtroendeman i Pargas stad.

Många kommunanställda kommer att gå i pension de närmaste åren, och Mikaela är bekymrad över vad det leder till.

– Det verkar som om tjänsterna dras in då arbetstagarna går i pension. Det är ju konstigt. Just nu är oroligheter och samarbetsförhandlingar vardag i kommunerna. Det känns som om de resurser vi förtroendemän har inte räcker till.

Mikaela tror att privatiseringen av offentliga tjänster kommer att fortsätta den närmaste tiden, men hoppas att kommunerna vaknar upp och tar större hänsyn till kvaliteten i framtiden.

– Jag tror på högklassig service i kommunal regi också i framtiden, säger hon.

”Personlig service kommer att uppskattas mer”

Inom servicesektorn och industrin kommer automatiseringen antagligen att leda till allt färre arbetstillfällen. Det påpekar arbetarskyddsfullmäktige Tage Blomqvist vid Fazers godisfabrik i Vanda och Mats Eriksson som är receptionist vid Tropiclandia i Vasa och har flera förtroendeuppdrag inom servicefacket PAM.

– Inom servicebranschen är det vissa saker som både företagen och konsumenterna vill sköta utan mänsklig kontakt. Man kan bland annat beställa varor över nätet och få dem hemlevererade. Själv tror jag ändå att den personliga servicen kommer att uppskattas ännu mer i framtiden. Min erfarenhet är att det är en minoritet som inte vill ha personlig service, säger Mats.

Han hoppas också att arbetstagarna ska kunna erbjudas mer utbildning.

– Det är många unga som extraknäcker inom servicebranschen – och bra så. Men jag hoppas att vi ska ha kunnig personal i framtiden. Det är en lockande bransch för många och eftersom många företag är internationella så har de som vill en chans att komma ut i världen.

Även om många livsmedelsföretag har flyttat delar av sin verksamhet till bland annat Baltikum och antalet arbetstillfällen har blivit färre, så tror Tage Blomqvist att branschen har en framtid i Finland.

– Vi kommer alltid att behöva lokal livsmedelsproduktion. Men en utmaning är att jobben inom livsmedelsbranschen ofta är säsongsbetonade, vilket leder till snuttjobb.

För små investeringar i infrastruktur och kollektivtrafik

Transportbranschen genomgår just nu väldigt stora förändringar, påpekar Mika Hassinen som är sekreterare i Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT:s fackavdelning i Kuopio.

– Anslagen till transportinfrastrukturen har varit allt för låga. Vägnätet måste förbättras och man måste satsa på trafiksäkerheten. Dessutom görs det för lite för att utveckla kollektivtrafiken, säger Mika.

Cabotagetrafiken, det vill säga utländska transportföretag som tillfälligt kör i Finland, utgör enligt Mika Hassinen ett hot mot hela branschen. Han hoppas att myndigheterna agerar för att komma åt de företag som inte följer cabotagereglerna.

Kvartetten påpekar att satsningar på arbetshälsan blir allt viktigare de närmaste åren, för att arbetskarriärerna ska kunna förlängas och arbetstagarna ska trivas på jobbet.

Arbetstagarna diskuterade framtidens arbetsliv vid FFC:s svenska sekretariats 90-årsjubileumsseminarium. Seminariet hölls i Kuopio i samband med de riksomfattande FFC-dagarna den 19 oktober.

Jonny Smeds