Arbetsgivarnas lockout fortsätter i pappersindustrin
Pappersförbundets förbundsfullmäktige förkastade på söndagskvällen riksförlikningsman Juhani Salonius medlingsbud i pappersindustrins avtalskonflikt. Förslagets svagheter var, enligt Pappersförbundet, att det innehöll en del försämringar i avtalsskyddet, som avviker från det allmänna inkomstpolitiska avtalet. Här hade t.ex. avtalsbestämmelserna om bruket av utomstående arbetskraft skrotats, permitteringsskyddet försvagats och bestämmelserna om produktion vid julens och midsommarens driftsstopp ändrats.
Eftersom pappersindustrins parter inte kunde enas om branschens arbetsvillkor på söndagen, fortsätter arbetsgivarnas lockout på pappersfabrikerna. Skogsindustriföreningen varslade förra veckans tisdag om en tredje tvåveckors lockoutperiod, som inleds när den gällande lockouten upphör den 15.6. och fortsätter till slutet av juni, om inget avtal föds före det.
Pappersförbundets ordförande Jouko Ahonen rapporterade i dag på måndagen för FFC:s styrelse om förhandlingsläget i pappersindustrin. Styrelsemötet fattade inga nya beslut visavi avtalskonflikten. I enlighet med de beslut FFC:s fullmäktige fattade för ett par veckor sedan stöder den FFC-anslutna fackföreningsrörelsen Pappersförbundet i dess strävan, att få till stånd ett kollektivavtal som baserar sig på den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen.
FFC:s styrelse ville vid mötet på måndagen lyfta fram det principiella i avtalskonfliktens karaktär: i anförandena betonade man att det är ohållbart, om ett fackförbund ska tvingas svälja försämringar i sitt kollektivavtal för att kunna få till stånd ett nytt avtal som baserar sig på en allmän inkomstuppgörelse. Man betonade också att den pågående arbetskonflikten är en lockout, utlyst av arbetsgivaren, det handlar inte om Pappersförbundets strejk. Skogsindustrin är därför själv ansvarig för sina förluster, liksom för de effekter åtgärden har på andra finländska företags verksamhet och på den finländska nationalekonomin.
FFC:s styrelse konstaterade att det ännu inte finns skäl att tillgripa gemensamma stödåtgärder, utan att varje förbund fattar självständiga beslut om eventuellt stöd. Utgångspunkten är Pappersförbundets begäran om stödåtgärder, som gäller uttryckligen verksamheten i skogsindustrins koncerner, inte utomstående. Här betonar man principen att inga jobb utförs som hör samman med lockout eller strejk. Av FFC:s medlemsförbund har Elektrikerförbundet, Byggnadsförbundet, Trä- och specialbranschernas förbund, Servicefacket, Metallförbundet och Kemifacket fattat beslut, eller står i beråd att fatta beslut, om stödåtgärder. På basen av förbundens separata beslut kommer stödåtgärderna i huvudsak att riktas mot arbeten som har omfattats av arbetsgivarens lockout eller mot arbeten som normalt utförs vid driftsstopp.
Också svenska Pappers har meddelat att förbundet fortsätter sina åtgärder till stöd för finländska Pappersförbundet. Pappers i Sverige har utfärdat övertidsförbud på Stora Ensos, Metsä-Tissues, M-reals och Ahlströms fabriker i Sverige. Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Metallindustriarbetareförbundet, Elektrikerförbundet och Skogs- och Träfacket har meddelat att de för sin del stöder övertidsförbudet genom att vägra utföra sådana arbeten som omfattas av Pappers övertidsförbud.