Svenska LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson lovar försvara anställningsskyddet

Susanna Gideonsson är ny ordförande för fackförbundens centralorganisation LO i Sverige. Ordföranden för Handelsanställdas förbund utsågs enhälligt till LO-chef vid kongressen den 15 juni.
17.06.2020 09:51
FFC
Susanna Gideonsson. Foto Pernille Tofte/Handels.

I sitt linjetal lade Gideonsson fram tre viktiga mål. Det första är en stark och enig fackföreningsrörelse. Det andra är jämställdhet på arbetsmarknaden och i samhället överlag. Det tredje är att få slut på osäkerheten i arbetslivet.

Gideonsson kritiserar starkt den svenska regeringens planer på ändringar i uppsägningsordningen. I höst kan man räkna med tuffa sammandrabbningar när den socialdemokratiska regeringen ska uppfylla de krav som ställs av de borgerliga stödpartierna.

– LO kommer inte godkänna att någon regering försämrar anställningsskyddet, sade Gideonsson.

I sitt tal tog den nya ordföranden upp den växande osäkerheten i arbetslivet. Hon påminde kongressen om hur få anställda inom handeln har en fast heltidsanställning i normala förhållanden.

– 44 procent. Av kvinnorna 24 procent.

Coronakrisen har ytterligare förvärrat situationen.

– Daglöneriet är tillbaka. Förr stod man med mössan i hand, nu med mobilen.

Karl-Petter Thorwaldsson, som varit ordförande för LO sedan 2012, ställde inte längre upp för omval. Thorwaldsson har sin bakgrund i industribranschernas fackförbund IF Metall.

Industrifacken inte företrädda bland ordförandena

Som centralorganisationen LO:s första vice ordförande fortsätter Therese Guovelin, som tidigare varit ordförande för Hotell- och restaurangfacket HRF. Andra vice ordförande blev Lisa Bengtsson, förbundssekreterare på Kommunal. Kommunal samlar arbetstagare främst från kommuner, sjukvårdsdistrikt och kyrkan.

Exceptionellt i dessa utnämningar är att ingen av ordförandena för LO, som motsvaras av FFC i Finland, företräder förbunden inom industribranscherna. De nya ordförandena kommer dessutom från förbund som har stark kvinnomajoritet.

Utöver de tre ordförandena består LO:s ledning av en avtalssekreterare som valdes vid kongressen. Torbjörn Johansson, som varit avtalssekreterare sedan 2012, fick förtroendet att fortsätta. Johansson har tidigare varit avtalssekreterare hos fackförbundet Byggnads.

Kongressen genomfördes undantagsvis på distans och behandlade bara valen samt några snäva sakfrågor. Initiativ och andra ärenden som blev kvar kommer att tas upp på nästa års kongress.

I kongressens resolution yrkade man på att Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för det fria facket i Hongkong HKCTU, ska friges. HKCTU ger den demokratiska rörelsen ett synligt stöd.

LO har 14 medlemsförbund som vid ingången av 220 hade 1,4 miljoner medlemmar sammanlagt. Största förbundet är Kommunal med 503 000 medlemmar, följt av IF Metall, 306 000 medlemmar och Handels, 154 000 medlemmar.

Heikki Jokinen / Freelancer
 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.