Sommarjobbarna hämtar nya insikter till arbetsplatserna – Jussi Kukkola svarar på tre frågor om situationen gällande sommarjobb

Det skulle vara viktigt att arbetsgivarna anställer unga sommarjobbare också i år, trots coronaepidemin. Det påpekar Jussi Kukkola som är organisationsexpert på fackcentralen FFC. Han besvarar tre frågor om sommarjobb.
09.02.2021 11:00
LÖNTAGAREN
Den som börjar som sommarjobbare kanske senare återvänder till samma arbetsplats för en fast anställning. Foto: iStock

1. Hur ser situationen gällande sommarjobb ut just nu?

– Situationen ser ljusare ut än i fjol, trots att coronapandemin fortsätter. Det har uppskattats att antalet sommarjobb kommer att öka med minst 10 000 jämfört med i fjol. Vi hoppas att ökningen kommer att bli ännu större.

– Det är värt att komma ihåg att arbetsgivare i flera kommuner kan ansöka om och beviljas stöd för att de anställer sommarjobbare, till exempel genom sommarjobbssedlar.

2. Varför lönar det sig för arbetsplatserna att anställa sommarjobbare?

– Sommarjobbarna hjälper till så att produktionen och alla övriga arbeten löper också under den ordinarie personalens semestrar.

– Sommarjobbarna kan också vara till stor hjälp i arbetet med att utveckla arbetsplatsen. De nya arbetstagarna kan ställa kloka frågor när de upptäcker sådant i vardagen på arbetsplatsen som de ordinarie arbetstagarna inte kommer att tänka på.

3. Varför är det viktigt att unga får sommarjobb också under coronapandemin?

– Sommarjobb förbättrar möjligheterna för unga att få jobb senare. Den som gör väl ifrån sig på sommarjobbet kan bli erbjuden en praktikplats eller möjlighet att återvända till samma arbetsplats nästa sommar. Ibland går det också så att den som har börjat som sommarjobbare senare återvänder till samma arbetsplats för en fast anställning.

– Det är också bra att komma ihåg att den lön som de unga får från sitt sommarjobb också påverkar den kommande pensionen. Pensionen börjar nämligen numera tjänas in redan vid 17 års ålder.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.