Skomakarens läst: Sommarjobb – en erfarenhet att minnas

14.06.2017 06:00
LÖNTAGAREN
Katja Kaivonen är region- och organisationsexpert samt svensk ombudsman på FFC.

Nu är det den tiden på året då sommarjobbana dyker upp på arbetsplatserna. De ordinarie arbetstagarna suckar – antigen av lättnad eller av skräck. Inställningen till sommarjobbare beror på hur man ser på saken: ser man sommarjobbarna som välbehövlig hjälp som gör att allt rullar på när en del av arbetskompisarna är på semester, eller ser man dem som ett besvär som orsakar extra jobb.

Dagens arbetsliv är hektiskt och på många ställen jobbar man med minsta möjliga personal. Man försöker klara sig utan vikarier och hinner knappt hålla mat- och kaffepauser. Då det kommer sommarjobbare till en sådan arbetsplats kan det kännas som en extra belastning; någon måste ta hand om introduktionen i arbetet, visa vad och hur man gör, se till att det finns en lämplig mängd arbete, kolla läget då och då och berätta om ”husets vanor”. Och allt det där är bort från det egna, ordinarie arbetet.

Å andra sidan, om man planerar arbetet på arbetsplatsen i god tid, är flera personer som turas om att ta hand om sommarjobbaren och aktivt visar och vägleder kan man få en guldklimp. Då är sommarjobbaren till stor nytta för hela arbetsgemenskapen, medför nytt kunnande eller nya sätt att utföra arbetet och hjälper personalen att orka och må bättre.

Sommarjobb är för de flesta ungdomarna den första inblicken i arbetslivet. Jag vågar påstå att de erfarenheter man får från de första arbetsförhållandena påverkar ens framtida yrkesval och hur man ser på arbetslivet. Hur man blir bemött på arbetsplatsen påverkar också hur man själv bemöter andra. Om man känner att man får hjälp när man behöver det, vågar fråga om någonting är oklart, blir bemött som en jämlik arbetskamrat, får använda sina kunskaper och även får nya utmaningar, så tror jag att man får erfarenheter som bär genom hela arbetskarriären.

Enligt FFC:s förtroendemannapanel kommer arbetsplatserna inom FFC:s branscher i år att anställa betydligt fler sommarjobbare än de senaste åren. Jag uppmanar er alla att ta kontakt med sommarjobbarna på era arbetsplatser, visa att ni bryr er om dem, berätta vilka rättigheter och skyldigheter de har, presentera de förtroendevalda arbetstagarrepresentanterna och fråga om de vet vad facket är för någonting.

Jag inledde min arbetskarriär på Kaskö Camping som 15-åring. Jag hade schysta arbetskompisar, kunde påverka mina arbetsuppgifter och arbetstider, fick ta mycket ansvar och hade en chef som jag alltid kunde fråga och be om hjälp. Oj, vilka minnen jag har från den tiden! Jag hoppas att ni kan erbjuda lika fina minnen och erfarenheter åt de sommarjobbare som kommer till era arbetsplatser.

Kom också ihåg fackets sommarjobbarinfo som även betjänar på svenska. Vardagar klockan 9–15 kan man ringa 0800 179 279 och övriga tider kan man skicka in sina frågor via kesaduunari.fi/svenska.

Trevlig sommar!

Katja Kaivonen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.