Skomakarens läst: Min ”gör så här-lista” inför julen

13.12.2016 06:00
LÖNTAGAREN
Katja Kaivonen är organisationssekreterare och svensk ombudsman på FFC.

Aldrig skulle jag ha trott att jag säger det här, men vad skönt att det är snart jul! Jag är nämligen mer känd som en anti-jul-människa.

Dagens arbetsliv med alla kunskaps- och flexibilitetskrav samt den oändliga påfrestningen som bland annat samarbetsförhandlingar orsakar är något som sliter på varje kvinna. Och man. Man måste försöka stå ut med stress och osäkerhet, orka visa upp ett glatt ansikte för arbetskompisar och kunder samt stå ut med den dåliga atmosfär som samarbetsförhandlingarna orsakar. Det är ingen överraskning att det finns många som inte orkar stå ut med det här. En undersökning som nyligen publicerades visar att var fjärde arbetstagare lider av symptom av utbrändhet i något skede av sitt arbetsliv. Var fjärde!

Man måste även orka utanför arbetet; hemmet, familjen och hobbyerna kräver också sin tid och uppmärksamhet efter att man först har pressat ur sig de sista dropparna av ork under arbetsdagen. Under den här tiden på året orsakar julhysterin – med hemlagad kålrotslåda och rena skåp – ännu mer stress. Brådskan och presterandet fortsätter även på fritiden.

Den här hösten har jag visat mig själv hur viktigt det är att stanna upp ibland och lyssna på sig själv, sitt ork och sina nära och kära. Därför har jag tecknat ner julens ”gör så här-lista”:

  1. Jag kommer inte att fira min jul i skåpen, under bastulaven eller mellan fönstren. Jag struntar fullständigt i hur det ser ut där. För när man tänder ett par ljus och släcker lamporna så ser man inga dammtussar.
  2. Jag köper endast det vi verkligen behöver, oavsett om det gäller mat, dryck eller julklappar.
  3. Jag visar hänsyn till och tackar alla som jobbar för att göra min jul lättare. Speciellt tackar jag dem som inte får fira jul med sina käraste för att de tar hand om andra människors välbefinnande inom till exempel vården, handeln eller industrin.
  4. Jag ger tid åt min familj och mina vänner – de relationer som jag har misskött under året.
  5. Till mig själv ger jag en gåva med en nypa själviskhet: egen tid och mycket vila.

Vad skönt att det snart är jul för att då får jag äntligen göra verklighet av min lista.

God, fridfull och stressfri jul till er alla!

Katja Kaivonen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.