Sami Kaita och Emma Hyvönen vill båda förbättra världen – Nu premierades de med FFC:s Donarstipendium
Sami Kaita jobbar som servitör som inhoppare. Han vill synliggöra de inhyrda arbetstagarnas ställning och lyfta fram att det är viktigt att förbättra situationen för dem.
– På arbetsplatsen ger jag råd åt andra bemanningsanställda så gott jag kan och jag rekommenderar medlemskap i facket. Jag har fått mycket hjälp och stöd av mitt eget förbund PAM. Jag hoppas också att hela fackföreningsrörelsen fäster mer uppmärksamhet vid att förbättra de inhyrda arbetstagarnas ställning, säger Kaita.
Det senaste fenomenet när det handlar om atypiska anställningar är att arbetet utförs via plattformar där den som utför arbetet inte är anställd. Det har också blivit vanligare med bemanningsarbete.
–Fackföreningsrörelsen får inte ge upp inför det här fenomenet, även om det ibland känns frustrerande och man upplever att man inte kan göra något åt situationen. Man måste orka söka och föreslå lösningar som förbättrar situationen för dem som arbetar.
I prismotiveringen konstateras att Sami Kaita orkar upprätthålla en positiv anda bland arbetstagarna, framgångsrikt rekryterar nya medlemmar och också har fört med sig nya verksamhetssätt till sitt förbund.
Tidigare jobbade Kaita som vikarie vid PAM:s regionkontor i Tammerfors. Han tyckte att det var intressant att få se och uppleva saker också från "andra sidan av bordet".
För Kaita har det alltid varit självklart att höra till facket – det är något han har fått med sig hemifrån. För majoriteten av de unga är det ändå inte lika självklart att bli medlem i ett fackförbund.
– På jobbet föreslår jag ihärdigt att mina arbetskamrater ska gå med i facket och jag talar om varför facket behövs. Men det är sant att det är svårt att sälja medlemskap i facket till inhyrda arbetstagare, som byter arbetsgivare ofta.
Sami Kaita önskar att fackförbunden mer aktivt skulle marknadsföra medlemskap i facket också där de unga rör sig. Det är också viktigt att satsa mer på att ta kontakt med unga vid läroanstalterna.
– Det räcker inte att man en gång besöker skolan och får de unga att ansluta sig som elevmedlemmar. Nästa gång man kontaktar dem är först när de blir klara med sin yrkesutbildning och man vill att de ska börja betala medlemsavgift till förbundet.
"Organisering är grunden för allt"
Också elmontören Emma Hyvönen anser att det är viktigt att facket når ut till unga redan vid läroanstalterna. Hyvönen själv besöker regelbundet en lokal läroanstalt för att presentera Elektrikerförbundet och berätta varför det är viktigt att ansluta sig till facket.
– Organisering är grunden för allt. Jag ger eleverna mitt telefonnummer så att de kan kontakta mig efteråt på WhatsApp.
Hyvönen betonar att man modigt måste erbjuda unga medlemskap i facket, för det är få unga som själva tar initiativ i frågan. Många har också dålig kännedom om fackförbunden och till exempel arbetslöshetskassorna.
Emma Hyvönen berättar att rättvisa och jämställdhet är viktiga frågor för henne. Det är också en delorsak till att hon har aktiverat sig inom sitt fackförbund. Också hennes egna erfarenheter av osakligt bemötande när hon var ny i arbetslivet fick henne att inse varför facket behövs.
I prismotiveringen konstateras att Emma Hyvönen har fått Elektrikerförbundet att delta i Pride-evenemanget för sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter. Hon har också i övrigt synliggjort och jobbat för jämställdhetsfrågor i sitt förbund.
På sin förra arbetsplats var Hyvönen förtroendeman – ett uppdrag som gav styrka.
– Det kändes bra att kunna hjälpa arbetskamraterna och lösa deras problem. Uppgiften stärkte också karaktären, säger Emma Hyvönen.
Nu har hon nyligen bytt arbetsplats och hon berättar att hon trivs utmärkt i sitt yrke.
– Jobbet är varierande och man ser resultatet av det man gör med sina egna händer. Kärleken till yrket föddes redan under studietiden när jag gjorde min första praktik.
Sami Kaita
- 32-årig restaurangarbetare och medlem i Servicefacket PAM.
- Medlem i FFC:s regionkommitté i Birkaland.
- Ambassadör för det finländska fackets solidaritetscenter SASK.
- Har tidigare lett FFC:s verksamhet för unga i Birkaland.
Emma Hyvönen
- 26-årig elmontör och medlem i Elektrikerförbundet.
- Ordförande för den egna fackavdelningen.
- Har tidigare varit förtroendeman.
- Jämställdhetsfrågor ligger henne varmt om hjärtat.
Donarstipendiet delades nu ut för femtonde gången och det var första gången priset gick till två unga yrkesproffs. Stipendiet kan beviljas yrkesproffs som är högst 35 år gamla och som genom sin egen aktivitet har bidragit till att göra arbetstagaryrken och facklig verksamhet mer uppskattade bland unga. Stipendiemottagarna offentliggjordes i samband med att FFC:s representantskap sammanträdde i dag.