Så gjorde jag: Tiden fördelas mer rättvist

Pirjo Mussalo tog tjuren vid hornen och föreslog att skolgångshandledarnas arbetstimmar skulle jämnas ut. Början var svår, men nu är de anställda nöjda.
12.04.2017 07:00
LÖNTAGAREN
Pirjo Mussalo är huvudförtroendeman vid Kotka stad.

"Av sparskäl beslutade Kotka stad för två år sedan att minska antalet skolgångshandledare med 30 personer. Nedskärningen var drastisk och ledde till att vissa skolor kunde ha blivit helt utan handledare, eftersom man tänkte omplacera de 78 som blev kvar.

Skolgångshandledarna har under årens lopp anställts med olika timantal. Vissa har endast 25 eller 30 arbetstimmar i veckan. Det höll på att uppstå en orättvis situation, där en del av de ordinarie anställda bara hade ett minimiantal arbetstimmar och andra hade fullt antal timmar, beroende på skolans behov.

Jag tog upp problemet. Tillsammans med förtroendemannen för skolgångshandledarna och arbetsgivarrepresentanten planerade vi en modell där timantalet för 15 procent av handledarna varierar årligen. Då har alla ordinarie anställda − också de som inte tidigare har haft fulla timmar − möjlighet att turvis arbeta på heltid.

Ett roterande system är jämlikt och rättvist. Jag arbetar också kontinuerligt för att man ska anställa fler skolgångshandledare och för att utöka deras arbetstimmar.

De anställda som i åratal hade arbetat fulla timmar hade svårt att godkänna den nya modellen. Början var förstås en rejäl omställning, men nu när alla känner till spelreglerna har vi fått beröm för modellen. De flesta anställda tycker att systemet är rättvist.

Vi försöker utveckla modellen så att den ska ha ännu bättre framförhållning. På våren kommer vi överens om vilka som på hösten går över till fler eller färre arbetstimmar. Målet är att ändå man redan ett år i förväg ska kunna komma överens om det här, så att de anställda i god tid kan räkna med förändringen."

Pirjo Pajunen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.