Robert Grundström, ordförande för Ålands transportarbetare: "Det finns en oro bland chaufförerna när man väntar på besked"

Chauffören Robert Grundström har lång erfarenhet av transportbranschen. Vid årsskiftet tog han emot en ny utmaning när han blev ordförande för Ålands transportarbetare, transportfacket AKT:s avdelning på Åland.
10.04.2018 12:27
LÖNTAGAREN
Robert Grundström hoppas att det svenska språket ska få större synlighet inom transportfacket AKT. Foto: Patrik Lindström

– Jag tänkte att jag skulle prova på hur det är att sköta det här uppdraget. Det är helt nytt för mig, så det är mycket att ta in, säger Robert Grundström som har drygt tre månader bakom sig som ordförande för Ålands transportarbetare.

Ålands transportarbetare har cirka hundra medlemmar, och tre fjärdedelar av dem är i arbetslivet. Medlemmarna jobbar för många olika transportföretag på Åland.

– Vi har en relativt liten skara som är aktiva, mellan tio och tjugo personer, berättar Grundström.

Som ordförande säger Robert Grundström att han kommer att arbeta för medlemmarnas bästa – det finns mycket att göra men de konkreta målsättningarna klarnar efter hand. En sak som han åtminstone hoppas på är att det svenska språket ska få större synlighet inom AKT och att det skulle finnas artiklar på svenska i förbundets medlemstidning.

– Det gäller ju inte bara oss ålänningar, utan förbundet har många svenskspråkiga medlemmar i andra regioner också, betonar Robert Grundström.

Osäkerhet på Transmar

Robert Grundström jobbar själv som chaufför på det stora åländska transportföretaget Transmar.

– Jag kör mest livsmedel och styckegods, och jag kör bara lokalt på Åland. Det bästa med mitt jobb är att jag har mycket kontakt med människor.

Just nu präglas tillvaron på Transmar av osäkerhet, eftersom företaget nyligen meddelade att den egna verksamheten ska skäras ner och att man delvis tänker börja anlita företagare som kör som underleverantörer. Samarbetsförhandlingarna har avslutats och företaget har meddelat att högst tjugo chaufförsjobb berörs – men det exakta antalet och vem som berörs klarnar senare i år.

– Det finns en oro bland chaufförerna när man väntar på besked, säger Robert Grundström och påpekar att man inte vet hur nedskärningarna fördelas mellan Åland och riket.

Sammanlagt har Transmar ungefär ett hundratal chaufförer på Åland, i fastlands-Finland och Sverige.

Stora förändringar i branschen

Robert Grundström har jobbat som chaufför i ungefär trettio år. Arbetet har genomgått stora förändringar under den tiden, inte minst när det gäller lagar och bestämmelser.

– Jobbet kräver stor yrkeskompetens. Det är inte lika lätt att hoppa in som chaufför i dag som det var tidigare. När de stora årskullarna går i pension tror jag att det kommer att bli brist på chaufförer – om det inte är det redan i dag, säger Robert Grundström.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.