Rana Plaza-offren väntar ännu på ersättning

I dag har det gått två år sedan drygt 1 100 arbetstagare dog och ungefär 2 500 skadades när en klädfabrik kollapsade i Bangladesh. Offren väntar ännu på ekonomisk ersättning, men en del klädföretag har gått med på att byggnaderna inspekteras och renoveras.
24.04.2015 09:49
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Det har gått två år sedan Rana Plaza-olyckan i Bangladesh.

Att arbetstagare dör när fabriker rasar eller brinner är vardagsmat ibland annat Bangladesh, men efter Rana Plaza-olyckan som krävde 1 129 liv för två år sedan har klädföretagen börjat inse att de inte kan blunda för problemet.

Hittills har 190 klädmärken och -försäljare undertecknat ett avtal där de förbinder sig att åtgärda tekniska brister i fabriksbyggnaderna. Mer än 1 600 fabriker har inspekterats och man har börjat planera renoveringar. Bland undertecknarna finns tre finländska företag – Stockmann, Reima och A&M Holmberg.

Det så kallade Accord-avtalet är ett steg i rätt riktning, men är ingen garanti för drägliga arbetsförhållanden. Vid inspektionerna fäster man nämligen ingen uppmärksamhet vid arbetsvillkor eller andra sociala frågor, utan inspektionerna berör endast byggnadsteknik och brandskydd.

På initiativ av den internationella fackföreningsrörelsen grundades också en fond för Rana Plaza-katastrofens offer. Hittills har fonden fått donationer på ungefär 20 miljoner euro, men det räcker inte. Enligt facket behövs ytterligare åtta miljoner.

Därför har facket tillsammans med olika medborgarorganisationer startat en namninsamling för att få klädföretagen – bland annat Benetton och Mango – att ta sitt ansvar och betala in pengar till fonden.

Underteckna namninsamlingen: www.vahvantehtava.fi/ranaplaza (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.