Nu är det hög tid att söka sommarjobb – så här får du drömjobbet: Läs expertens tio tips!

Mitt i vinterkylan är det dags att söka sommarjobb. FFC:s arbetskraftspolitiska expert Alli Tiensuu har sammanställt tio tips som hjälper dig att få drömjobbet.
27.02.2018 13:18
LÖNTAGAREN
Ännu är det långt till sommar, sol och färska jordgubbar – men det är nu man ska söka sommarjobb. Foto: Petri Jauhiainen / Lehtikuva

Sommarjobb ger arbetserfarenhet, men kan också vara ett sätt att få en mer långvarig anställning. Det påpekar Alli Tiensuu i ett blogginlägg på FFC:s webbplats (på finska).

Hon kommer med tio tips som kan vara till hjälp för den som vill hitta ett jobb till sommaren:

 1. Börja söka sommarjobb genast. Det är nu det är högsäsong för arbetsgivare och sommarjobbare som söker varandra!
 2. Du kan hitta tänkbara sommarjobb på webben. Kolla till exempel de lediga jobben på sajten te-tjanster.fi. Googla också efter företag på din hemort och kolla direkt på deras webbplatser om de söker sommarjobbare. Utnyttja också sociala medier.
 3. Kom också ihåg att det finns dolda jobb och att du kan göra en öppen ansökan. En öppen ansökan betyder att du på eget initiativ söker jobb utan att arbetsgivaren har lagt ut en arbetsplatsannons. Du kan till exempel söka jobb på den lokala pizzerian eller i närbutiken genom att gå dit och ge chefen din ansökan och CV. Själv fick jag mitt första sommarjobb på Hesburger på det här sättet.
 4. Gör en skild ansökan för varje jobb du söker och satsa på att göra ansökningen så bra som möjligt. I ansökan ska du betona vad du kan tillföra på just den arbetsplatsen. Några välgjorda och riktade ansökningar fungerar troligtvis bättre än 200 likadana ansökningar som bara är kopior av varandra.
 5. Sätt också tid på att ta reda på information om företaget där du söker jobb. Arbetsgivaren uppskattar att du känner till så mycket som möjligt om arbetsplatsen redan på förhand. Låt det du vet om arbetsplatsen synas i din ansökan.
 6. Satsa också på din CV, alltså meritförteckning – i synnerhet om arbetsgivaren i annonsen ber om din CV. Det lönar sig att anpassa också CV:n en aning enligt det jobb du söker, för när du söker till olika arbetsplatser kan det vara bra att lyfta fram olika sidor av ditt kunnande.
 7. Språket i ansökan ska vara gott – ansökan ska inte innehålla skrivfel! Låt någon annan läsa igenom din ansökan, till exempel dina föräldrar. Själv lägger man inte märke till allt, oavsett hur noggrann man är.
 8. Dina föräldrar kan hjälpa dig att läsa igenom ansökan eller att hitta de bästa formuleringarna, men det är du själv som ska söka jobb. I arbetslivet uppskattas förmågan att ta egna initiativ. Det lönar sig inte att låta föräldrarna ringa arbetsgivaren eller att ha dem vid din sida när du överräcker en öppen ansökan.
 9. Du kan få hjälp med jobbsökningen till exempel vid Navigatorn på din egen hemort. Navigatorn hjälper alla personer under 30 år att söka jobb. Närmaste Navigator hittar du via ohjaamot.fi/haku.
 10. Även om den första punkten på min lista var att börja söka sommarjobb genast så ska du inte ge upp om det inte omedelbart nappar. Sök flitigt jobb hela våren. Och det går rentav att hitta sommarjobb i början av sommaren.

  Listan är sammanställd av Alli Tiensuu, arbetskraftspolitisk expert på FFC


Om du inte har så mycket arbetserfarenhet påpekar Alli Tiensuu att du kan nämna var du har varit på praktik eller prao och vad du har lärt sig där. Det går också att lyfta fram sådant som du har lärt dig genom dina hobbyer eller i skolan. Till exempel kan du via fotbollen ha lärt dig samarbeta i en grupp som består av personer av olika slag, och om du spelar ett instrument kan du ha lärt dig träna flitigt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.