Mytknäckaren: Är facket negativt inställt till företagare?

Uppskattar FFC verkligen företagare? Hannu Jouhki är direktör på FFC, och han svarar på fem påståenden om fackcentralens inställning till företagare.
15.08.2018 12:15
LÖNTAGAREN
FFC vill att det ska gå bra för företagen – men inte på arbetstagarnas bekostnad. Foto: Mascot/Gorilla

Påstående 1: FFC uppskattar inte företagare eftersom företagarnas och FFC:s målsättningar skiljer sig åt så markant

Hannu Jouhki. Foto: Patrik Lindström

Hannu Jouhkis svar är bestämt: självklart uppskattar FFC företagare, och i grunden har FFC och företagarna nästan samma målsättningar.

– Det är bara ekonomisk tillväxt och välmående företag som kan skapa arbetstillfällen, sammanfattar Jouhki.

FFC:s mål är att det ska gå bra för företagen. Om företagen inte klarar sig så bra att de har råd att betala löner, så finns det inte heller arbetstillfällen.

Motsättningar uppstår ändå mellan FFC och företagarna när man diskuterar till vilket pris och på vilka villkor man försöker uppnå tillväxt.

– Man måste kunna avtala med arbetsgivarna om skäliga anställningsvillkor, en ordentlig arbetsmiljö och en lön som arbetstagaren kan försörja sig på, säger Jouhki.

Enligt honom innebär uppskattning och respekt att kunna se vilken roll den andra parten har när det handlar om att skapa gemensam välfärd och att fördela välfärden på ett rättvist sätt.

Påstående 2: Företagarna och FFC är alltid av olika åsikt i offentligheten

Myten om att facket motsätter sig företagare beror enligt Hannu Jouhki delvis på att FFC ofta har varit tvungen att vara av annan åsikt än organisationen Företagarna i Finland. FFC och Företagarna i Finland har bland annat brutit arm om lokala avtal och kollektivavtalens allmänt bindande verkan.

– Företagarna i Finland för en politik där de vill försvaga löntagarnas förhandlingskraft och ibland öppet motsätter sig fackföreningsrörelsen.

Med de egentliga företagarna är det ändå annorlunda, påpekar Jouhki.

– Jag har svårt att föreställa mig att företagarna, som arbetar hårt varje dag, ens skulle hinna tänka på sådan här politisering.

Enligt Jouhkis erfarenhet anser till exempel största delen av företagarna att det är en bra sak att kollektivavtalen är allmänt bindande, eftersom det tryggar en rättvis konkurrens där ingen kan nå konkurrensfördelar genom att dumpa anställningsvillkoren.

Påstående 3: FFC talar om företagare, men har inget att ge dem

Hannu Jouhki anser att en av de viktigaste sakerna FFC har att erbjuda företagarna är sakkunskap om arbetslagstiftningen. Det är en sak som kan hjälpa företagen att uppnå stabilitet.

– Företagarna vill i allmänhet se till att arbetstagarna behandlas rättvist och att saker och ting fungerar. Ingen vill ha onödiga konflikter på arbetsplatsen.

Hannu Jouhki nämner två konkreta exempel på frågor som FFC driver, och som företagarna skulle gynnas av: en förlängning av läroplikten och förbättrade möjligheter för långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden med hjälp av lönestöd.

Påstående 4: FFC uppviglar arbetstagarna till stridsåtgärder som blir dyra för företagarna

Det är ett vanligt missförstånd att FFC genast skulle vara beredd att vidta stridsåtgärder, konstaterar Hannu Jouhki.

– Man måste klara av att lösa frågor på arbetsplatserna, mellan förbunden och i den nationella politiken. Och det gör man hela tiden. En strejk är alltid den sista utvägen.

– Avtalssamhället och arbetsmarknadsfreden grundar sig på förtroende och på ömsesidig respekt. Orsaken till att vi i Finland inte har demonstrationer eller ständiga strejker på samma sätt som i södra Europa är just det faktum att vi har en arbetsmarknadskultur som bygger på förtroende och respekt.

Hannu Jouhki påminner om att hela den finländska arbetslagstiftningen har kommit till tack vare att organisationerna ansvarsfullt har kunnat förhandla och samarbeta med varandra. Men i offentligheten syns frågorna ofta först när de av någon anledning har drivits till sin yttersta spets.

– Och då kommenteras det i medierna att nu går facket igen ut på gator och torg för att tjura.

Påstående 5: FFC förstår sig inte på företagarattityd

Alla löntagare skulle vinna på att förhålla sig mer företagarmässigt till sitt eget arbete, säger Hannu Jouhki. Det betyder bland annat att man tar ansvar för resultatet av sitt eget arbete. Arbetet känns också mer meningsfullt när man förstår vad det egna arbetet betyder med tanke på helheten.

Å andra sidan kan man inte kräva att arbetstagarna ska jobba med samma inställning som företagare, för verkligt arbetsengagemang eller flow-tillstånd kan man aldrig uppnå genom tvång. Och inte ens företagarna klarar av att uppnå superprestationer alltid när det skulle behövas.

– För företagaren är allt arbete hemåt, och han eller hon har friheten att själv kunna bestämma över sin arbetstakt och sina arbetstider, påminner Jouhki.

Bonusuppgift: Försök berömma företagarna!

– Företagarna möter allt tuffare konkurrens och de måste hela tiden hitta nya verksamhetsformer. Det krävs väldigt bra innovationsförmåga och produktutveckling för att man ska upprätthålla sin konkurrenskraft, men det är något som de finländska företagarna klarar av, säger Hannu Jouhki.

– En sak som jag uppskattar speciellt mycket är att man utvecklar produkter, tjänster och verksamhetssätt i samarbete med personalen.

Veera Luoma-aho/Toimitus
(översättning: Jonny Smeds)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.