Mikaela Luoma, JHL:s huvudförtroendeman i Pargas: "Arbetstagarna upplever att de inte blir hörda"

Ledningen måste bli bättre på att lyssna på personalen, säger Mikaela Luoma som är huvudförtroendeman för JHL:s medlemmar vid Pargas stad. Många kommunalt anställda är också oroliga för vad som ska hända med dem när vårdreformen träder i kraft.
18.06.2018 17:01
LÖNTAGAREN
Mikaela Luoma trivs med sitt arbete som kanslist på Malms skola, men som huvudförtroendeman för JHL:arna vid Pargas stad har hon mycket att stå i med. Foto: Jonny Smeds

Eleverna njuter redan av sommarlovet, men halvvägs in i juni fortsätter arbetet för kanslisten Mikaela Luoma på Malms skola i Pargas.

– Folk tror att vi inte har något att göra när eleverna har sommarlov, säger Luoma roat.

I själva verket är det mycket som ska göras när det gamla skolåret städas undan och det nya förbereds. För Mikaela Luomas del betyder det bland annat att räkningar ska betalas, betyg ska arkiveras och material för det nya skolåret ska tas emot och packas upp. Dessutom ska de nya eleverna matas in i systemet och deras taxiskjutsar ska fixas.

– Det är alltså fullt upp, konstaterar Luoma.

Fullt upp har hon också som huvudförtroendeman för de arbetstagare vid Pargas stad som hör till JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena. Missnöjet pyr inom många enheter.

– Arbetstagarna upplever att de inte blir hörda. Om man som arbetstagare går till chefen och berättar om brister så måste man bli tagen på allvar. Nu är det inte alltid så.

Huvudförtroendemannen hoppas också på mer öppenhet och ärlighet från ledningens sida.

– Hemlighetsmakeri leder till rykten och då blir det tokigt.

Staden inför rätta

Till råga på allt har Konkurrens- och konsumentverket dragit staden inför marknadsdomstolen på grund av stadens kosthållsavtal, och tidigare i våras påtalade Regionförvaltningsverket allvarliga brister inom barnskyddet.

Förutom att Mikaela Luoma är huvudförtroendeman sitter hon också som politiker i social- och hälsovårdsnämnden. I den egenskapen lyckades hon få igenom ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda personalens fysiska och psykiska belastning.

– Vi har börjat med att höra bland annat chefer och personer inom arbetarskyddet. Under hösten ska vi också göra en förfrågan bland personalen.

Också arbetarskyddet jobbar hårt för att lösa problemen, berättar Mikaela Luoma. Tidigare hade man en arbetarskyddsfullmäktig på heltid, men det blev för tungt och numera är ansvaret uppdelat på flera personer.

Omväxlande och intressant jobb

Om sin egen arbetsplats, Malms skola, har Mikaela Luoma ändå endast gott att säga.

– Vi har en jättefin arbetsgemenskap där alla ställer upp och stöder varandra. Vår rektor är otrolig, man kan prata med henne och hon ger hjälp och stöd.

På skolan jobbar sammanlagt ett femtiotal personer och under det gångna läsåret hade man 343 elever. Luomas yrkestitel är kanslist, vilket i praktiken är samma sak som skolsekreterare.

– Det är ett jätteintressant jobb. På morgonen kan man tänkta att "det här ska jag göra i dag", men på eftermiddagen kanske man märker man att man inte har hunnit med någonting från listan, för det har hänt så mycket annat.

Också uppdraget som huvudförtroendeman är givande, trots att det är tungt. Det bästa är enligt Mikaela Luoma att hon får hjälpa medlemmarna med deras problem. Dessutom lär hon sig något nytt varje dag – fortfarande, efter tolv år på posten.

Vårdreformen oroar

Vård- och landskapsreformen är också en fråga som innebär stor osäkerhet just nu.

– Arbetstagarna är mycket oroliga över hur det ska gå med dem. De har många frågor om de privata bolagen och funderar på vad händer med den offentliga hälsovården.

Mikaela Luoma är också bekymrad över att Pargas stad inte längre utvecklar den verksamhet som omfattas av vårdreformen. I stället väntar man på att reformen ska träda i kraft.

Och när staden i fjol överlät det kommunala kosthållet till företaget Arkea, så motiverade man det delvis med vårdreformen. I samband med överlåtelsen flyttades 47 JHL:are till bolaget där Åbo stad är största ägare. I april meddelade ändå Konsument- och konkurrensverket att direktupphandlingen är olaglig och att man drar Pargas stad inför marknadsdomstolen. Myndigheten kräver bland annat att staden ska betala en påföljdsavgift på 200 000 euro.

Mikaela Luoma konstaterar att arbetstagarsidan hade lyft fram problemen på förhand, men att beslutsfattarna inte lyssnade. I JHL:s tidning Motiv har både stadsdirektören Patrik Nygrén och tekniska chefen Ted Bergman hävdat att personalen gynnas av överföras till Arkea, men det är någonting som Mikaela Luoma bestämt avfärdar.

– Jag blir riktigt ledsen när jag hör det påståendet.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.