Marcus Ekholm, ordförande för Raseborgs JHL: "Jag vill se till att alla har det bra"

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli fackligt aktiv, men när jag ser på saken i backspegeln så är jag inte direkt förvånad över att jag blev det, säger Marcus Ekholm som är ordförande för Raseborgs JHL och förtroendeman på Ekenäs energi.
27.08.2018 15:37
LÖNTAGAREN
Arbetet på Ekenäs energi är mångsidigt, säger Marcus Ekholm sedan år 2014 har varit förtroendeman för de JHL-anslutna arbetstagarna på energibolaget.

Marcus Ekholm är en person som inte verkar vara rädd att ta sig an nya utmaningar.

– Det bara blev så, konstaterar han när han får frågan hur det kom sig att han blev förtroendeman på Ekenäs energi – eller hur han senare blev ordförande för föreningen Raseborgs JHL.

Marcus Ekholms mamma har visserligen länge varit aktiv inom vårdfacket Tehy, men själv hade han inte räknat med att han skulle engagera sig i facket. Men det ena har lett till det andra och engagemanget har ökat gradvis.

– Till personligheten är jag sådan att jag vill hjälpa andra och se till att alla har det bra, konstaterar Ekholm.

Marcus Ekholm började jobba på Ekenäs energi i oktober 2010. När läget på arbetsplatsen år 2013 blev inflammerat på grund av brister i kommunikationen mellan ledningen och montörerna, så valde Ekholm att säga ifrån.

– Då blev jag först montörernas röst uppåt mot ledningen, och sedan valde arbetskamraterna mig till förtroendeman.

Förtroendemannauppdraget tog han sig an 2014, samtidigt som Ekenäs energi ombildades från kommunalt affärsverk till aktiebolag. Den första uppgiften för den nya förtroendemannen blev att förhandla om övergången till ett nytt kollektivavtal.

– Båda avtalen har sina för- och nackdelar, men i många avseenden är energibranschens avtal lättare att tillämpa på vårt arbete än kommunalbranschens allmänna avtal, säger Ekholm.

Ledningen för Ekenäs energi byttes ut efter konflikterna 2013, och Marcus Ekholm konstaterar att samarbetet med den nuvarande ledningen fungerar bra.

Hoppas på fler aktiva i JHL-föreningen

När han hade blivit vald till förtroendeman tyckte Ekholm att han borde aktivera sig också i den egna JHL-föreningen. Efter sin första tvåårsperiod i styrelsen blev han vald till ordförande för perioden 2018–2019.

– Vi har styrelsemöte en gång i månaden. Som ordförande är det jag som sammankallar till möte, fixar en mötesplats och gör upp föredragningslistor. Till mina uppgifter hör också att ta emot e-post från förbundet om ärenden som vi sedan tar upp på våra möten. Dessutom koordinerar jag och ansvarar för att allting blir utfört, men vi har ett gott samarbete inom styrelsen, berättar Ekholm.

Raseborgs JHL har drygt 700 medlemmar och en, som Marcus Ekholm uttrycker det, "liten men effektiv" styrelse.

– Själva föreningsfrågorna tycker jag att vi sköter bra, men utmaningen är att vår tid inte räcker till för att ordna olika evenemang. Det kommer vi att ta tag i under hösten – vi ska försöka samla ihop en arbetsgrupp som kan ordna evenemang.

Mångsidigt jobb

Till vardags jobbar Marcus Ekholm som elmontör vid elnätsavdelningen på Ekenäs energi.

– Vi underhåller det befintliga elnätet, samt bygger ut och förnyar. Just nu investerar vi mycket i att förnya elnätet, för vi håller på att övergå från 10 till 20 kilovolts spänning. Det betyder att en del kablar, transformatorer och ställverk måste bytas ut.

Ekholm konstaterar att han trivs med det mångsidiga jobbet.

– Den ena dagen gräver man ner kablar, och följande dag kanske man klättar i stolpar eller kopplar el. Också en del fastighetsunderhåll hör till jobbet.

Musiken nära hjärtat

Också på fritiden trivs Marcus Ekholm bäst när han kan förmedla glädje åt andra. Han jobbar extra som ordningsvakt och i över 20 års tid har han fungerat som DJ på olika krogar och privata fester.

– I stället för att själv stå och dricka öl eller dansa, så vill jag se till att alla andra har det bra. Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv. Musiken ger sällskap, glädje och tröst, konstaterar han.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.