Manifestationen mot aktiveringsmodellen – När, var, hur och varför?

Här samlar vi information, instruktioner och material om manifestationen som hålls på Senatstorget i Helsingfors den 2 februari klockan 11. Kom med och bjud också in dina vänner! Nytt den 1 februari: Gratis busstransporter från olika delar av huvudstadsregionen.
25.01.2018 17:24
FFC

Varför ordnas manifestationen?

Genom manifestationen #Äänityöttömälle – En röst åt de arbetslösa kräver vi att regeringen ska upphäva den så kallade aktiveringsmodellen. Vi gör det eftersom aktiveringsmodellen, som trädde i kraft vid årsskiftet, innebär att arbetslöshetsskyddet skärs ner och att arbetslösa orättvist.

Läs mer: Vad innebär aktiveringsmodellen och vad gör FFC för att få regeringen att skrota reformen?

Genom manifestationen motsätter vi oss också regeringens planer på en andra aktiveringsmodell, som skulle innebära nya karenser som ytterligare skär ner arbetslöshetsskyddet.

Läs mer: Aktiveringsmodellen förödmjukar arbetssökande och framför allt regeringen själv

FFC har föreslagit att aktiveringsmodellen skulle ersättas med en sporrande sysselsättningsmodell. I FFC:s modell är karenserna klart lindrigare än nu. Modellen uppmuntrar de arbetslösa, men lämnar dem inte ensamma. I stället för att behöva vara rädda får de arbetslösa stöd och personlig service.

Läs mer: FFC vill lindra karenserna för arbetslösa och ersätta en del av dem med varningar

Var och när arrangeras manifestationen?

Manifestationen #Äänityöttömälle – En röst åt de arbetslösa hålls vid Senatstorget i centrala Helsingfors. Torget ligger på ungefär tio minuters promenadavstånd från järnvägsstationen.

Manifestationen börjar fredagen den 2 februari klockan 11 pågår i högst en och en halv timme. Det bjuds på vegetarisk ärtsoppa och kaffe på Senatstorget.

Karta över arrangemangen på Senatstorget

Vilka spelregler gäller under manifestationen?

Manifestationen är öppen för alla – välkommen med! Vi samlas på Senatstorget för att försvara de arbetslösa – låt oss göra det med god gemenskapsanda!

Vi hoppas ändå att inga partipolitiska symboler ska vara synliga på Senatstorget. I samband med manifestationen råder absolut nolltolerans mot våld och rasism.

Måste man anmäla sig till manifestationen?

Nej, man behöver inte anmäla sig. Men du får gärna berätta att du är på väg genom att klicka på knappen ”Kommer” på evenemangets Facebook-sida.

Läs mer på evenemangets sida på Facebook

FFC:s regionkontor arrangerar busstransporter till Helsingfors och till dem måste man ändå anmäla sig på förhand – läs mer under följande punkt.

Ordnas det busstransporter till manifestationen från andra delar av Finland?

FFC:s regionkontor arrangerar busstransporter från andra delar av Finland till Helsingfors den 2 februari. Busstransporterna är avgiftsfria och öppna för alla, men du måste anmäla dig på förhand. Kolla också om ditt eget fackförbund ordnar busstransporter till manifestationen.

Läs mer om busstransporterna och hur du anmäler dig

En del av avtalsbranscherna inom Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT avbryter sitt arbete fredagen den 2 februari på grund av den politiska manifestationen. Avbrottet gäller ändå inte bussar i chartertrafik och därför berörs inte heller busstransporterna som FFC:s regionkontor arrangerar.

Det lönar sig ändå att beakta AKT:s politiska manifestation när du planerar din resa till Helsingfors.

Läs mer om när och hur AKT genomför sin politiska manifestation på AKT:s webbplats (på finska).

Hur är det med transporter för dem som bor i huvudstadsregionen?

Största delen av kollektivtrafiken i huvudstadsregionen står stilla på fredagen. Närtågen och Sveaborgsfärjan trafikerar ändå normalt. Också ungefär 90 busslinjer kommer att köras på fredagen. Kontrollera på HRT:s webbpplats om du kan ta dig till Senatstorget med någon av de här linjerna.

Också Finnair City Bus trafikerar normalt.

Ersättande bussar till manifestationen

FFC har ordnat ersättande transporter från Esbo samt norra och östra Helsingfors. Busslinjerna är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand. Bussarna kör inte ända fram till Senatstorget, utan stannar i närheten. Rutterna och tidtabellerna hittar du på evenemangssidan.

Vad finns det för material inför manifestationen?

Vi har sammanställt en materialbank där det bland annat finns plakat i pdf-format. En del av materialet finns också på svenska.

Materialbanken hittar du här

På Facebook har Servicefacket PAM gjort ett motiv som du kan lägga till din profilbild. Också Industrifacket har ett eget motiv. Så här hittar du motiven: Gå till din egen profilsida på Facebook, klicka på "Uppdatera profilbilden", välj "Lägg till motiv" och ta i bruk något av motiven "#äänityöttömälle" eller "Teollisuusliitto #äänityöttömälle".

Medborgarinitiativet mot aktiveringsmodellen finns fortfarande på webben – du kommer väl ihåg att stöda initiativet!

Medborgarinitiativet hittar du här

Var hittar jag mer information om manifestationen?

Kolla om det finns information på ditt eget fackförbunds webbplats. Åtminstone följande förbund har publicerat information på svenska:

Du kan också fråga förtroendemannen på din arbetsplats, din fackavdelning eller ditt fackförbund.

Läs mer: Det är en grundläggande rättighet att strejka – arbetsgivarna överdriver statistiken

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.