Hitta ditt eget fackförbund via den förnyade tjänsten Facket.fi

FFC:s tjänst Facket.fi har förnyats. Tjänsten hjälper användaren att hitta rätt fackförbund genom att söka enligt bransch eller med namnet på arbetsgivaren.
06.02. 12:32
FFC
Via tjänsten Facket.fi kan du hitta det fackförbund som representerar arbetstagarna i din bransch eller på din arbetsplats.

Tjänsten Facket.fi fungerar på tre språk: svenska, finska och engelska. När besökaren har hittat sitt eget fackförbund kan hen direkt klicka sig vidare till förbundets webbplats för att fylla i anslutningsblanketten. Via tjänsten Facket.fi kan besökaren också be FFC:s experter leta fram rätt fackförbund.

Jussi Kukkola är organisationsexpert på FFC och han betonar att fackförbundet är en stark partner för arbetstagaren i arbetslivet.

Jussi Kukkola är organisationsexpert på FFC.

– Just nu förhandlar många fackförbund med arbetsgivarsidan om löner och andra villkor som ingår i kollektivavtalet för branschen. Kärnan i fackförbundens verksamhet finns ändå på arbetsplatserna, där kollektivavtalen och de andra spelreglerna i arbetslivet blir en del av det verkliga livet.

En enkät som FFC har gjort bland 20–40-åriga medlemmar visar att de viktigaste skälen att höra till ett fackförbund och en arbetslöshetskassa är det stöd man får om det uppstår problem på arbetsplatsen, att man får inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och de anställningsvillkor som förbundet förhandlar fram.

Kukkola påpekar att det lönar sig att gå med i ett fackförbund redan under studietiden.

– För studerande kostar det oftast ingenting att vara medlem i de FFC-anslutna fackförbunden. Men samtidigt får studerandemedlemmarna nästan samma förmåner som de ordinarie medlemmarna.
 
Tjänsten Facket.fi upprätthålls av FFC och dess medlemsförbund, och öppnades första gången våren 2008. Tjänsten har hittills haft ungefär en miljon besök.

Besök Facket.fi och hitta det fackförbund som representerar arbetstagarna i din bransch eller på din arbetsplats

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.