Hemmapappan uppmanar andra män att ta familjeledigt – "Ett barn för med sig så mycket skratt och glädje i livet"

Arbetarskyddsfullmäktige Joonas Tuomivaara har valt att stanna hemma med bebisen Väinö. När han börjar jobba igen tänker han uppmana andra män på arbetsplatsen att göra det samma.
18.06.2019 10:10
LÖNTAGAREN
Av sonen Väinö har Joonas Tuomivaara lärt sig vara nyfiken och leva i stunden. Foto: Kristiina Kontoniemi

Åtta månader gamla Väinö ligger på magen på lekmattan och gnager på en mjukishund. Plötsligt tittar han finurligt på sin pappa.

– Vad, spionerar du på mig under dina leksaker? säger Joonas Tuomivaara retfullt.

Det här är vardagen för en pappa och son som bor i Helsingfors. Joonas Tuomivaara jobbar som arbetarskyddsfullmäktig inom Keskos logistik och blev familjeledig vid julen. Han tänker vara hemmapappa fram till mitten av augusti.

37-åriga Tuomivaara drömde redan som barn om att bli pappa. Lyckligtvis har han hittat en kvinna som delar hans inställning till föräldraskap och delat vårdansvar.

När Tuomivaara berättade för sina arbetskamrater att han tänker bli familjeledig, började de andra männen försiktigt berätta om sina egna lyckliga familjeerfarenheter. Tuomivaara förundrar sig över att kollegorna inte hade sagt något tidigare.

Joonas Tuomivaaara och Väinö.

– I offentligheten framställs föräldraskapet som något jobbigt; det är en ensidig bild som förmedlas. Ingenstans talas det om att ett barn för med sig så mycket skratt och glädje i livet. Jag kommer åtminstone att berätta att det är häftigt.

Även om vardagen med en bebis också innebär tyngre stunder, så räknar inte Tuomivaara ner tills han får börja jobba igen.

– Inte en enda gång har jag känt att jag hellre skulle jobba. Jag föredrar sömnlösa nätter på grund av barnet än på grund av saker som har med jobbet att göra.

Handräckning av arbetsgivaren

Joonas Tuomivaara ville vara hemma så mycket som möjligt så fort barnet föddes. Efter den tre veckor långa pappaledigheten tog han ut intjänad semester och kompensationsledighet. Det betyder att han bara behövde jobba en månad innan han kunde inleda sin föräldraledighet.

För den tre personer stora familjen har det inte inneburit någon ekonomisk katastrof att pappan stannar hemma – tvärtom. Joonas Tuomivaaras arbetsgivare ger alla föräldralediga arbetstagare en möjlighet att hoppa in som lagerarbetare på söndagarna, och också Tuomivaara har nappat på erbjudandet.

– Vår ekonomiska situation är bättre nu än om jag skulle jobba heltid.

– Det här är det häftigaste som finns i livet, säger Joonas Tuomivaara som uppmanar andra pappor att stanna hemma med sina barn.

Dagarna tillsammans med sonen går snabbt. Joonas Tuomivaara leker med Väinö och försöker göra hushållssysslor. Ibland händer det ändå att han glömmer att laga mat eller diska.

– Väinö är en så härlig gubbe, att jag bara kunde tillbringa tid med honom utan att göra något annat.

Möten på stan

Joonas Tuomivaara är medborgaraktivist och deltar varje vecka i möten. För far och son medför det lite extra krydda i vardagen, eftersom Väinö får följa med för att charma de andra mötesdeltagarna.

Som feminist hoppas Tuomivaara att han genom att delta i möten med bebisen i famnen kan röja mark för samhälleligt engagerade mammor. Att en kvinna föder barn får inte leda till att hon tvingas hålla sig inom hemmets fyra väggar.

När far och son rör sig på stan väcker de uppmärksamhet bland annat på kaféer. Tuomivaara berättar roat om en gång då han besökte skötrummet i ett köpcentrum.

Två kvinnor började iaktta Tuomivaara när han sjöng och grimaserade för Väinö. De började viska till varandra och slutligen samlade den ena mod till sig och frågade Tuomivaara: Ursäkta, behöver du hjälp?

– Jag började fundera på om det ser ut som om jag hela tiden sitter i klistret!

Ledigheterna gör att arbetstagaren utvecklas

Tiden som hemmapappa har fått Joonas Tuomivaara att inse hur lätt familjerna lägger ansvaret för att planera vardagen på kvinnorna. Tiden som hemmapappa har gjort att han har blivit bättre på att till exempel organisera och göra upp tidtabeller.

Tuomivaara har redan märkt att han jobbar effektivare på lagret på söndagarna. Han kan koncentrera sig på det väsentliga och hakar inte upp sig på småsaker.

Som arbetarskyddsfullmäktig tänker han också ta upp frågan till diskussion på arbetsplatsen när han börjar jobba igen.

– Nu kan jag säga åt arbetsgivaren att om vi uppmuntrar männen att ta ut familjeledigheter, så får vi se att också arbetsgivaren gynnas.

Joonas Tuomivaara hoppas att alla pappor ska samla mod till sig och utnyttja sin rätt att stanna hemma med barnet. När man är familjeledig för att sköta sitt barn fördjupas förhållandet mellan pappan och barnet, men samtidigt ger man en viktig samhällelig signal.

– Vi kan tala om att vi är jämställda, men det är genom våra handlingar vi visar om vi menar allvar.

Han anser att systemet för familjeledigheterna borde utvecklas så att det blir mer flexibelt och stöder jämställdheten.

– Jag anser att 6+6+6-modellen skulle vara bra, eller åtminstone ett klart framsteg. Men båda föräldrarna måste också kunna vara hemma med barnet samtidigt. Man borde lita på att de vuxna i familjen vet vad som är bra för dem.

Minna Hotokka
(översättning och bearbetning: Jonny Smeds)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.