Förhandlingar om kollektivavtal först när man har enats om de uppsagda avtalen

FFC:s medlemsförbund inleder inte förhandlingarna om nya kollektivavtal förrän arbetsgivarna går med på att fortsätta tillämpa bestämmelserna i de uppsagda avtalen mellan centralorganisationerna. Det meddelade FFC:s styrelse på måndagen.
06.03.2017 13:32
LÖNTAGAREN
Nyhet Facket Avtal
Inom handeln har man redan kommit överens om hur man i framtiden ska tillämpa de avtal som Finlands näringsliv EK sa upp.

Inom FFC:s branscher löper de första kollektivavtalen ut i slutet av september. FFC:s styrelse hoppas att parterna i god tid före det kan komma överens om hur bestämmelserna i de uppsagda avtalen ska tillämpas i framtiden.

– En del förbund har redan fört diskussioner om avtalen mellan centralorganisationerna, och till exempel inom handeln har man nått ett förhandlingsresultat. De andra arbetsgivarförbunden bör snabbt följa handelns exempel, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

FFC betonar att de avtal som Finlands näringsliv EK ensidigt sa upp är hörnstenar som skyddar löntagarnas arbetsvillkor. Bland annat har avtalen tryggat arbetstagarens rätt till semesterpenning och fungerat som ett skydd för korrekt agerande vid uppsägningar.

– Fackförbunden har inga möjligheter att inleda förhandlingarna om att förnya kollektivavtalen innan de kan vara säkra på att dessa bestämmelser bevaras, säger Jarkko Eloranta.

De avtal som EK sa upp har också utgjort grunden för de förhandlingar som förs på arbetsplatsnivå, eftersom avtalen bland annat reglerar samarbetsförfarandet och tryggar rättigheterna för de förtroendevalda arbetstagarrepresentanterna.

– EK:s beslut var ett bakslag för den finländska avtalskulturen. Det är svårt att utöka det lokala avtalandet när arbetsgivarnas agerande skadar förtroendet mellan parterna, konstaterar Jarkko Eloranta.

FFC:s ordförande bedömer att det blir viktigare att samarbeta och koordinera de kommande avtalsförhandlingarna, både inom FFC-familjen och mellan centralorganisationerna FFC, Akava och STTK.

– Arbetsgivarna tycks, enligt sina ställningstaganden den senaste tiden, vilja splittra upp arbetsvillkoren mellan olika branscher. Därför krävs det starkt samspel för att trygga löntagarnas position.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.