FFC inleder ett utbildningsprogram för att förbättra de digitala färdigheterna på tiotals arbetsplatser – projektet finansieras med stöd av Google.org

FFC inleder under hösten utbildning för att förbättra arbetstagarnas digitala färdigheter på 30–35 arbetsplatser på olika håll i Finland. Utbildningsperioderna är två till fyra dagar långa och Arbetarnas Bildningsförbund ABF ansvarar för de praktiska arrangemangen. Utbildningarna finansieras av Googles välgörenhetsorganisation Google.org.
20.09.2019 11:10
FFC
Statsminister Antti Rinne och Googles vd Sundar Pichai träffades i Helsingfors på fredagen. Foto: Laura Kotila / Statsrådets kansli

Googles verkställande direktör Sundar Pichai berättade i dag, vid en gemensam presskonferens med statsminister Antti Rinne, om ett utbildningssamarbete i Finland och fyra andra europeiska länder.

– Programmet, som inleds i samarbete med FFC, kommer att erbjuda utbildning åt arbetstagare vars jobb förändras snabbt på grund av automatiseringen och digitaliseringen. Exempel på sådana här arbetsuppgifter är jobb inom administration, produktion och service, konstaterade Pichai.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta anser att samarbetet med Google är ett betydande nytt initiativ i Finland. Med hjälp av utbildningsprogrammen som ABF ordnar kan man göra det lättare för finländska arbetstagare och företag att ta i bruk ny teknologi.

– Enligt FFC:s arbetslivsbarometer upplever en tredjedel av arbetstagarna att den nya teknologin orsakar ångest i arbetet. Därför måste inlärningen vara en del av arbetsuppgifterna på varje arbetsplats. För att man ska kunna ta kontrollen över den smarta teknologin krävs att arbetstagarna har nya digitala färdigheter.

Mer än 70 procent av arbetstagarna inom FFC:s branscher använder någon annan typ av teknologi än telefon och e-post i sitt arbete. Den utbildning som arbetsgivaren erbjuder är ändå bristfällig: nästan två tredjedelar av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC anser att arbetsgivarna inte satsar tillräckligt mycket på att utveckla kunnandet när det sker teknologiska omvälvningar.

Jarkko Eloranta betonar att de digitala färdigheterna spelar en stor roll när det handlar om att förlänga arbetskarriärerna och förbättra produktiviteten.

– När arbetstagarna har tillräckliga digitala färdigheter känner de sig mer engagerade och trivs bättre. De digitala färdigheterna spelar också stor roll med tanke på arbetstagarens förutsättningar att få jobb i fortsättningen. Hos företagen syns de förbättrade digitala färdigheterna som ökad produktivitet.

Google.org finansierar utbildningssamarbete mellan fackföreningsrörelsen, utbildningsorganisationer och arbetsgivare i Finland men också i Sverige, Danmark, Holland och Belgien. Utbildningssamarbetet i Europa koordineras av den brittiska innovationsstiftelsen Nesta som för projektet har fått en donation på två miljoner amerikanska dollar av Google.org.

Jouko Muuri är generalsekreterare för ABF, som fungerar som utbildningspartner i Finland, och han påpekar att digitaliseringen redan är närvarande i vardagen och på arbetsplatserna.

–Arbetet organiseras på ett nytt sätt med hjälp av plattformar. Det blir allt svårare att gestalta anställningsförhållandenas karaktär och också innehållet i arbetet. Arbetsplatserna behöver större beredskap att möta digitaliseringen i dess olika skepnader.

Läs mer: FFC och Google samarbetar för att få arbetsplatserna att satsa på kontinuerligt lärande – Teknologin orsakar ångest, men allt fler borde omskola sig

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.