FFC-enkät: På mindre än var tionde arbetsplats har antalet studerande som genomför inlärning i arbetet ökat

Antalet yrkesstuderande som genomför inlärning i arbetet har inte ökat på arbetsplatserna efter att reformen av yrkesutbildningen trädde i kraft i början av år 2018. Det visar en enkät bland förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC.
20.01.2019 05:55
FFC
Foto: Gorilla

Av de förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige som svarade på enkäten upplever 64 procent att reformen inte påverkade antalet studerande som genomförde inlärning i arbetet på den egna arbetsplatsen under fjolåret. Antalet studerande ökade på mindre än var tionde arbetsplats (nio procent).

Finlands största löntagarorganisation önskar att yrkesläroinrättningarna skulle ordna mer undervisning i sina egna lärmiljöer vid sidan av inlärningen i arbetet.

Kirsi Rasinaho är expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik på FFC.

– Målet med den reform av yrkesutbildningen som trädde i kraft för ett år sedan, var att utöka den inlärning som sker på arbetsplatserna för att på det här sättet ersätta en del av den undervisning som läroinrättningarna erbjuder. Också de som beredde reformen bedömde att den inlärning som sker på arbetsplatsen skulle öka avsevärt. Enligt FFC:s enkät verkar det ändå inte ha gått så under det första året, säger Kirsi Rasinaho som är expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik på FFC.

– Nästa regering måste i brådskande ordning utöka resurserna för yrkesutbildningen, eftersom nedskärningarna som har gjorts under den här regeringsperioden har försvagar läroinrättningarnas verksamhetsförutsättningar. Risken är att de studerande blir utan den undervisning och handledning de behöver. Luckor i skoldagarna kan leda till att framför allt unga studerande avbryter sina studier.

Av de förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige som svarade på FFC:s enkät bedömer ungefär var fjärde att den egna arbetsplatsen inte samarbetar med läroinrättningen när det gäller handledningen av studerandena. Enligt enkäten har mindre än var tionde arbetsplats fått besök av en lärare och på endast 30 procent av arbetsplatserna har man gjort en plan för handledningen av dem som genomför inlärning i arbetet.

– Den största utmaningen inom arbetsplatshandledningen är, enligt de förtroendevalda, oklarheter gällande ansvaret för handledningen. Genom att göra ansvaret tydligare är det möjligt att förebygga till exempel missbruk, såsom att studerandena som genomför inlärning i arbetet används för att ersätta ordinarie arbetstagare, påpekar Rasinaho.

– Arbetsplatshandledningen görs ofta vid sidan av det egna jobbet, och utan både ersättning och utbildning för uppdraget. Det är skäl att snabbt få ordning också på de här tre frågorna, som har att göra med resurserna för arbetsplatshandledningen.

Förtroendemannapanelen visar också på en positiv utveckling. Även om inlärningen i arbetet inte enligt FFC:s enkät har ökat på arbetsplatserna, så skulle två av fem förtroendevalda vara beredda att märkbart eller en aning utöka antalet personer som genomför inlärning i arbetet på den egna arbetsplatsen.

– Genom att ta med personalen i planeringen av inlärningen i arbetet kunde man sänka tröskeln för att ta emot studerande på arbetsplatserna. Enligt vår enkät har det under det senaste året blivit lite mindre vanligt att man i samarbete med personalen avtalar om inlärningen i arbetet.

FFC:s enkät besvarades av nästan 900 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige i december 2018. Föregående gång FFC frågade förtroendevalda om den inlärning som sker på arbetsplatserna var våren 2017.

Läs mer om resultaten från FFC:s enkät (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.