EU-länderna enades: Utstationerade får samma lön som lokala arbetstagare

Utstationerade arbetstagare ska få samma lön som de lokala arbetstagarna i det land där arbetet utförs. Det har ministerrådet, alltså EU-ländernas arbetsministrar, enats om. FFC välkomnar beslutet, trots att det inte påverkar Finland särskilt mycket.
25.10.2017 12:42
LÖNTAGAREN
Utstationerade arbetstagare är personer som arbetsgivaren har skickat till ett annat land för att tillfälligt arbeta. Foto: Patrik Lindström / FFC

– Överenskommelsen hjälper till att förhindra dumpning av arbetsvillkor. När minimivillkoren förbättras, stärks samtidigt ställningen för alla arbetstagare i Europa, säger Anu-Tuija Lehto som är jurist på FFC.

Utstationerade arbetstagare är sådana som arbetsgivaren tillfälligt skickar till ett annat EU-land för att arbeta.

– Beslutet påverkar inte Finland särskilt mycket, eftersom villkoren för de utstationerade arbetstagarna redan nu i hög grad bestäms enligt kollektivavtalen. Det enda nya är att arbetsgivaren också ska betala kostnaderna för arbetstagarens resor, inkvartering och måltider.

Det slutgiltiga beslutet om villkoren för utstationerade arbetstagare fattas senare i gemensamma förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-ländernas ministrar.

FFC-juristen Anu-Tuija Lehto påpekar att det inte räcker att man enas om vilka villkor som ska gälla. EU måste också vidta åtgärder för att förbättra övervakningen, så att minimivillkoren verkligen följs i alla länder.

– Framför allt måste man se till att arbetstagarna är medvetna om sina rättigheter och vågar stå upp för dem, säger hon.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.