Det räcker inte med ändringar i innehållet: Uppsägningslagen måste dras bort helt

FFC:s styrelse behandlade det aktuella arbetsmarknadsläget och konstaterade att de organisationsmässiga åtgärder som inleds onsdagen den 3 oktober kan ställas in endast om regeringen helt avstår från att bereda uppsägningslagen.
01.10.2018 12:46
FFC
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Vi ser inga förutsättningar att förhandla med regeringen om uppsägningslagen. Kraven i konkurrenskraftsavtalet och de märkbara försämringarna av arbetslöshetsskyddet, som har genomförts under den här regeringsperioden, har gjort att man inte kan kräva nya eftergifter av arbetstagarna, konstaterar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Inom FFC förundrar man sig också över regeringen passivitet gentemot löntagarrörelsen. Regeringen har förbigått trepartssamarbetet och det har lett till att fackföreningsrörelsen tvingas försvara sina medlemmar genom organisationsmässiga åtgärder.

– Förutsättningar att förhandla uppstår bara om regeringen drar bort uppsägningslagen. Vi har för egen del varit beredda att lösa den konflikt som har uppstått, men regeringen har inte bjudit in oss till förhandlingsbordet för att diskutera åtgärder som verkligen skulle förbättra sysselsättningsläget, säger Eloranta.

FFC-förbunden är beredda att utvidga sina åtgärder om regeringen fortsätter bereda den skadliga uppsägningslagen. Eloranta hoppas att regeringen har förstått hur inflammerad situationen på arbetsmarknaden är. Han uppmanar regeringen att göra rätt prioriteringar innan den ger uppsägningslagen till riksdagen.

– Det ekonomiska uppsvinget ger förbättrad sysselsättning och innebär ökad orderingång för det finländska näringslivet. Det viktigaste just nu är att få ut maximal nytta av den ekonomiska tillväxten, och inte skapa osäkerhet på arbetsmarknaden genom en orättvis och diskriminerande uppsägningslag.

Läs mer om regeringens lagförslag och de fackliga motåtgärderna på FFC:s webbsida #sistadroppen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.