Det här är FFC: Ville Lamberg från Byggnadsförbundet uppmanar företagen att konkurrera om kunnig arbetskraft

I stället för att se personalen som en utgiftspost borde företagen konkurrera om vem som kan erbjuda de bästa villkoren. Det anser Ville Lamberg som är regionombudsman på Byggnadsförbundet.
17.12.2018 08:47
LÖNTAGAREN
Arbetsgivarna kunde konkurrera om vilken arbetsplats som är bäst genom att erbjuda personalen till exempel gymkort eller kaffe med tilltugg, säger Ville Lamberg. Foto: Kristiina Kontoniemi

När Ville Lamberg inledde sin arbetskarriär som snickare vid ett litet familjeföretag, kunde arbetsgivaren i slutet av veckan dyka upp på arbetsplatsen med blombuketter: "Karlar, för blommor åt era fruar".

Det var en liten gest, men Lamberg tycker att den hade stor betydelse.

Nu jobbar Lamberg på Byggnadsförbundet, som regionombudsman i Jyväskylä. Samtidigt som han reder ut lönefordringar och otrevliga tvisteärenden har han funderat på om arbetsgivarna, genom en liten handräckning, kunde undvika att stämningen på arbetsplatsen stramas åt.

– Arbetstagarna ses som en risk och nödvändig utgiftspost. Men i stället kunde företagen konkurrera sinsemellan om vilken arbetsplats som är bäst.

Han påminner om att man lokalt kan förhandla om villkor som är bättre än miniminivån i kollektivavtalet.

– Största delen av arbetsgivarna tycks inte vara medvetna om att det är möjligt redan nu.

Alla vinner på att arbetstagarna trivs

Lamberg kommer speciellt ihåg en företagare som ville börja bjuda på ett varmt mål mat på byggarbetsplatsen, som en anställningsförmån. Tanken var att arbetstagarna skulle få en hälsosam måltid, och att matpausen inte skulle dra ut på tiden på grund av köandet i snabbmatsrestauranger.

Initiativet förverkligades ändå aldrig, för arbetstagarna ville hellre ha skattefri måltidsförmån. Lamberg anser ändå att idén var så god att han önskar att andra företag skulle nappa på möjligheten.

Han är övertygad om att både personalen och arbetsgivaren tjänar på den här typen av incitament.

– Om det inte finns konkurrens om vilken arbetsplats som är bra, så ökar personalomsättningen och då går en större del av tiden till att introducera nya arbetstagare i sina uppgifter. När samma gäng jobbar kvar hos arbetsgivaren år efter år, så är det klart att arbetet går smidigare.

Han påpekar att arbetstagare som behandlas bra också är villiga att flexa vid behov, till exempel när det gäller arbetstiderna.

En vision som Lamberg lyfter fram är att fackföreningsrörelsen tillsammans med intresserade företag skulle skapa en Ta hand om arbetstagarna-kampanj.

– På det sättet kunde man styra utvecklingen mot att alla på arbetsplatsen känner att de hör till samma lag. Det nuvarande söndra och härska-mentaliteten driver arbetsplatserna i en riktning där alla bara bryr sig om sina egna angelägenheter. 

Minna Hotokka
(översättning och bearbetning: Jonny Smeds)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.