Avgiftsfria Sommarjobbarinfo hjälper om det uppstår problem på sommarjobbet

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma tjänst Sommarjobbarinfo öppnar i dag. I år är det politices magister, rättsnotarie Anni Ritari som betjänar dem som tar kontakt med rådgivningen.
04.05.2020 07:00
FFC, AKAVA och STTK
Sommarjobbarrådgivaren Anni Ritari betjänar på svenska, finska och engelska. Foto: Patrik Lindström

Sommarjobbarrådgivaren Anni Ritari hoppas att sommarjobbarna modigt ska ta kontakt genast om de funderar över något som gäller sommarjobbet. Det går att förebygga problem genom att sätta sig in i arbetstagarens rättigheter och skyldigheter redan på förhand.

– Till Sommarjobbarinfo kan du ringa redan innan du skriver under arbetsavtalet, om det är något i avtalet du undrar över. Det lönar sig att göra upp ett skriftligt arbetsavtal och noggrant kolla igenom avtalet innan du skriver under det, betonar Anni Ritari.

Ritari påpekar att arbetstagaren enligt lagen har rätt att få en skriftlig utredning om de centrala anställningsvillkoren, om anställningen varar mer än en månad.

Ritari bedömer att undantagssituationen som har orsakats av coronapandemin kommer att avspeglas i frågorna. Det går bra att ta kontakt med rådgivningen om du undrar vad du kan göra om sommarjobbet inhiberas eller om arbetsmängden ändras från det överenskomna. Ritari påminner ändå om att tjänsten inte förmedlar sommarjobb.

Rådgivningen som hjälper unga i anställningsfrågor behövs fortfarande

Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo betjänar i år unga sommarjobbare för sextonde gången. Rådgivningen har hjälpt tusentals unga samt deras föräldrar och arbetsgivare att få svar på sina frågor. Alla frågor behandlas konfidentiellt, så man behöver inte vara rädd att fråga om råd.

Även om arbetslivet har förändrats på många sätt under åren, så är det ganska långt samma frågor som sommarjobbarna grubblar över. Varje år verkar det komma många frågor om framför allt lön och arbetstid. Många tar också kontakt för att fråga om prövotid och arbetsintyg.

Sommarjobbarinfo betjänar under hela sommaren

Sommarjobbarinfo öppnar idag, måndagen den 4 maj, och är öppen till fredagen den 28 augusti. Sommarjobbarrådgivaren är anträffbar under vardagar mellan klockan 9 och 15 på telefonnumret 0800 179 279, eller via applikationen WhatsApp på numret 040 747 1571. Det går också att ta kontakt via det elektroniska formuläret på Sommarjobbarinfos webbplats. Rådgivningen betjänar på svenska, finska och engelska. Du kan vara anonym när du tar kontakt med tjänsten.

Grundläggande information om sommarjobb finns också på Sommarjobbarinfos webbplats https://www.kesaduunari.fi/svenska. Innan du tar kontakt kan du bekanta sig med svaren på de vanligaste frågorna. Det lönar sig också att kolla sommarjobbarens checklista.

Sommarjobbarinfo finns också på:

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.