Aktiveringsmodellen är ett hårt slag mot de arbetslösa – regeringens tjurskallighet är ansvarslös

Ordförande Jarkko Eloranta fördömer regeringens agerande och hänsynslösa inställning till dem som är arbetslösa. Han betonar att FFC inte kan godkänna aktiveringsmodellen, och att fackcentralen inte har varit med och berett den.
19.12.2017 13:20
FFC
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Aktiveringsmodellen skär ner arbetslöshetsskyddet, utökar byråkratin och sporrar inte de arbetslösa.

– Regeringen har gått in för att skära ner arbetslöshetsskyddet på ett sätt som gör situationen ohållbar för dem som är arbetslösa. Modellen behandlar människor på olika sätt på olika håll i Finland, och den beaktar inte region- och branschvisa skillnader, kritiserar Jarkko Eloranta.

– Regeringens agerande kännetecknas av tjurskallighet. I stället för att göra arbetslöshetsskyddet mer invecklat, måste man förenkla systemet och avskaffa karenser.

Riksdagen röstade om aktiveringsmodellen på tisdagen. De som stöder modellen vann med rösterna 103–90. Finlands största löntagarorganisation FFC anser att resultatet i omröstningen är olyckligt.

– Nästa regering måste riva upp modellen som straffar dem som är arbetslösa, säger Jarkko Eloranta.

Aktiveringsmodellen innebär att arbetslösa som inte gör olika kortjobb eller tar del av sysselsättningstjänster går miste om en dags arbetslöshetsersättning per månad – alltså nästan fem procent av arbetslöshetsskyddet.

Därför motsätter sig FFC aktiveringsmodellen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.