Vilken början på sommaren ...

Blogg 17.06.2016 14:31 Nykänen Anita

Som vi alla redan vet så undertecknades konkurrenskraftsavtalet nyligen av arbetsmarknadsparterna. Avtalet omfattar ca 85–87 procent av arbetstagarna.

Konkurrenskraftsavtalet var i fara att falla om Metall inte hade godkänt det. Men ingen sätter fortfarande tryck på transportfacket AKT, som stannade utanför avtalet.

Avtalets uppgift är att höja företagens konkurrenskraft och skapa nya jobb. För oss löntagare betyder det bland annat förlängd arbetstid med 24 timmar per år. De statliga och kommunala arbetstagarna förlorar 30 procent av semesterersättningen.  Men avtalet innehåller en hel del andra tunga punkter.

Dessutom har vi fått höra prognoschefen Eero Lehto på Löntagarnas forskningsinstitut säga att konkurrenskraftsavtalet möjligtvis grundar sig på en felaktig bild av Finlands ekonomi.  Ja, vad ska man riktigt tänka?

Regeringen har utlovat oss skattelättnader, tiden får visa vad som händer. Enligt statistik så har inte heller de förlängda öppethållningstiderna inom handeln lett till fler jobb.

Så här nära midsommaren och semestrarna är det tungt för alla oss på min arbetsplats. Än en gång har vi fått ta emot nyheter om nya samarbetsförhandlingar. Det började med permitteringar 2013 och fortsatte med nya samarbetsförhandlingar våren 2014 och 2015 som ledde till uppsägningar.

På måndagen fick vi de dåliga nyheterna som vi alla har gått och väntat på sedan Galna dagarna. Nyheten om nya samarbetsförhandlingar som berör 3 000 anställda i Finland kom ändå som en chock för många. I synnerhet för dem som har jobbat i huset i över 20–25 år och är närmare 60-åringar.

Faran är att 380 arbetstagare kan bli uppsagda och dessutom kan det bli en hel del förändringar gällande arbetskontrakten och arbetsuppgifterna. Tyvärr är personalen tvungen att vänta till hösten innan vi hör slutresultatet.

Vilken början på sommaren...

Men tyvärr är det ingenting vi göra åt saken utan vår framtid ligger i andras händer. Vi kan inte göra något annat än att njuta av sommaren och hoppas att jobbet finns kvar på hösten.

Jag önskar er alla skön midsommar och trevlig sommar!