Vändagen, Valentindagen eller Alla hjärtans dag

Blogg 17.02.2015 16:24 Nykänen Anita

När jag hämtade posten från postlådan blev jag glatt överraskad över flera kort som låg mellan reklambladen i lådan. När jag läste korten så fattade jag att jag totalt hade glömt Alla hjärtans dag.

Men tack vare dagens fina teknik så skulle jag ännu hinna sända SMS eller e-post till mina vänner.

När jag sedan satte mig ner framför datorn började jag fundera mera på vad dagen egentligen har för betydelse. Jag har alltid tyckt att det på något sätt är tokigt att vi firar morsdag och farsdag. Borde vi inte alla dagar respektera våra föräldrar och far- och morföräldrar? Och är det inte samma sak med våra vänner?

Behöver vi en skild dag för att komma ihåg dem, ge en kram, vara snälla, hälsa på och hjälpa till etc.? Kanske förhåller man sig på olika sätt till dessa dagar beroende på i vilket skede av livet man är just då. Tyvärr har alla dessa olika dagar blivit så otroligt kommersiella med åren.

Jag läste på nätet att den första kommersiella Valentindagsskyltningen kunde beskådas 1986 på Stockmanns varuhus i Helsingfors. Fönstret var fullt med hjärtformad rekvisita. Samma år delade en stor hamburgerkedja ut valentinkort åt sina kunder.

Dagen börjades i Svenkfinland kallas för Valentindagen, vilket var en direkt översättning av amerikanska Valentine’s Day.

Det fick mig att komma ihåg Minnesboken. En bok som var otroligt viktig på 50–70-talen. Kommer ni ihåg? Jag har inte hört på länge att denna tradition skulle leva ännu.

En bok med en vacker pärm, där alla släktingar, grannar och vänner fick skriva in en liten ”radiramsa”. Det bästa var också alla fina glansbilder som limmades in i boken. Jag fick min bok den 22 oktober 1969 av mina föräldrar.

Egentigen var denna bok en minnesbok, men den var också en vänskapsbok. Tyvärr var det ibland också lite tävlan om vem i klassen som hade flest namn, olika dikter och finaste glansbilder. Men det var inte så allvarligt.

Jag bläddrade i boken och kunde inte låta bli dela med mig några ”ramsor”, kanske ni känner igen dem från era egna böcker. En hel del goda råd. :)

”Var alltid glad
och yster
kära lilla syster”

”Tre ord till dig
glöm inte mig”

”Om du möter en råtta på livets stig,
så dra den i svansen och hälsa från mig”

”Hav akt på din väg,
se till vart du går,
se till vilka rosor du plockar”

”När ditt lilla hjärta brister,
lappa det med Karlssons klister ”

Må den levnad bliva solig
och din gubbe fet och rolig”

”Låt mig sitta i ditt minne
på en liten pinne.
Men om pinnen är för kort,
faller jag ur minnet bort”.

”Var flitig som en myra,
så får du aldrig fyra”

”Lär dig livets stora gåta.
Älska, glömma och förlåta”

Bilden: Av någon orsak var det mest omtyckta glansbilden en ängel.