Nu borde vi alla engagera oss mot nollavtal

Blogg 03.06.2015 12:59 Nykänen Anita

Hoppas ni har lagt märke till medborgarinitiativet mot nollavtal. Det gäller kampanjen Operation Fastjobb, som vill väcka oss alla med det faktum att många arbetstagare har usla och otrygga arbetskontrakt.

Initiativet kräver att man inför en minimiarbetstid som är 18 timmar i veckan. Som det är nu kan arbetsgivare anställa många personer men bara erbjuda dem nollavtal.

Om man har ett nollavtal är det jättesvårt att leva ett normalt liv när man inte vet när man blir inkallad av arbetsgivaren, om det är i morgon eller nästa vecka.

Statistikcentralen offentliggjorde om att 83 000 finländare har så kallade nollavtal i arbetslivet. Det är 4 procent av arbetskraften, 57 procent av dem är kvinnor, 65 procent är under 30 år – och 50 procent av de här arbetstagarna är under 25 år.

När man läser Statistikcentralens siffror så förstår man alla hur viktigt medborgarinitiativet är. Dagens ungdomar tvingas kämpa en hel del med sina osäkra inkomster.

Medborgarinitiativ behöver 50 000 undertecknare för att de skall kunna föras vidare för behandling i riksdagen. Idag kollade jag webbplatsen och initiativet som vill förbjuda nollavtal hade 55 588 stödförklaringar. Inte illa.

Här är länken till Medborgarinitiativet: https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/1065

Nu är vi redan inne i juni, vart har snart ett halvt år sprungit i väg?

Jag fick en dikt av en väninna som visste att förgätmigej fanns i min bröllopsbukett för 30 år sedan.

”Bland blommor i världen jag minnes ett par,
vackrast av alla jag tyckte de var.
Den ena var vänskap, den giver jag dig,
den andra var blomman förgät icke mig!”

Skön början på sommaren!