Mitt ödesträd

Blogg 09.05.2015 07:27 Yliaho Sari
Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla

En tidig morgon för ungefär en månad sedan upptäckte jag till min belåtenhet att ett av mina ödesträd, "Clerodendron thomsoniae", hade överraskat oss med flera vita blommor. Efter att blomfodren uppenbarade sig, slog de ut, fick röda prydnader - blommor - som småningom faller bort, sen lär hela blomställningen ändra färg mot rosa-lila - spännande!

Sammanlagt har jag tre större ödesträd-plantor, som jag fyndade i fjol på loppis i Jakobstad. Jag har ingen erfarenhet av denna växt från tidigare så det är extra spännande att följa med utvecklingen speciellt nu när den blommar. Blomningen räcker flera månader. Det som jag märkt är att den dricker otroliga mängder vatten. Flera gånger har mina tre ödesträd varit helt slöa med hängande blad...

Man kan klippa ner ödesträdet för att hålla växtligheten bladig och få en tätare prydnadsväxt. Det verkar som om den annars svävar iväg som en klätterväxt hur långt som helst. Då blir allt bara en lång stängel med några få blad här och där. Nu har jag kapat sticklingar av de två som inte har några blom ännu, satt dem i vatten och japp, fina rötter på alla. Snart ska jag plantera dem och hoppas att de börjar växa frodigt. Dethär tycks vara en blomma som trivs hos oss.

Harmaa salmiakkikuvio valkoisella taustalla
Sari
Yliaho
Logistikarbetare och huvudförtroendeman på LKI i Pedersöre